DGRK treedt op in rondetafelgesprek voor Tweede Kamer
Op uitnodiging van de vaste Tweede Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, traden wij op met een zogeheten “position paper”. Zie hier de videoregistratie in een compilatie van drie bijdragen, ook van Geesje Rotgers en Vogelaar, verbonden aan het Mesdag fonds.
Inhoud van de “position paper”
Aan: Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Betreft: Position paper aangaande Rekenmodel en meetmethoden Stikstof(-depositie) problematiek
Vanuit de lange betrokkenheid van onze stichting met het ammoniak-dossier en daarnaast een algehele kijk op milieuproblematiek vanuit wetenschappelijk-technische achtergrond, formuleren wij de volgende inleiding en daarop gebaseerde stellingen.
Achtergrond:
Iedere benadering of methodiek is zo goed als zijn uitgangspunten toelaten. De depositie van stikstofverbindingen wordt begrensd op basis van een niet gevalideerd rekenmodel waarbij vooral de droge depositie bepalend blijkt te zijn. Juist die depositie is louter een modelmatige rekengrootheid en hoeft, bij gebrek aan adequate metingen, geen enkele relatie tot de werkelijkheid te hebben.
Daarnaast zijn de ooit gestelde normen gebaseerd op het in stand houden van een bepaalde soort natuur die op vele plaatsen juist door menselijk handelen tot stand kwam (‘arme’ grond). Dit is dus gemaakte natuur, zoals nagenoeg alle natuur in Nederland ‘gemaakt’ is. De bedreiging vanuit de natuurlijke bemesting vanuit de atmosfeer, is een ‘bedreiging’ door een andere soort natuur (i.c. bomen). De normen in het Duitse Ruhrgebied zijn aanzienlijk ruimer, hetgeen in verband gebracht mag worden aan de letterlijk groene indruk die dat gebied tegenwoordig maakt.
Bij het interpreteren van rekenkundige modellen is het raadzaam altijd bewust te zijn van tekortkomingen ervan, in het bijzonder als deze zonder bevredigende validatiestatus worden ontwikkeld en gebruikt door uitvoerende organisaties. Het gevaar bestaat anders dat parlementair toezicht niet meer kan functioneren onder de intimiderende werking die van de autoriteit van deskundigen uit gaat, in het bijzonder als het complexe materie betreft die al of niet opzettelijk in nevelen gehuld wordt.
Wij constateren dat in de afgelopen decennia de uitstoot van de diverse stikstofverbindingen door de Nederlandse economische activiteit een sterke daling vertoont. Dit is te danken aan de inspanningen die de diverse sectoren hebben verricht.
De stellingen en aanbevelingen van de Groene Rekenkamer luiden nu:
- Heroverweeg de huidige strenge normen voor de stikstofdepositie.
- Doe dat heroverwegen in samenhang met het opzetten van een kosten-baten analyse: hoeveel kost natuur van type A als het dreigt op natuurlijke wijze te worden overwoekerd door natuur van type B. En daarna de vraag beantwoorden hoeveel dat mag kosten.
- Bevorder het ontwikkelen van experimentele methoden om droge depositie betrouwbaar te meten. Eis dat activiteit beperkende wetgeving primair toetsbaar is aan waarnemingen, aangevuld met gevalideerde modellen.
Namens de Stichting Groene Rekenkamer
Ir. C.M. Wentzel
Voorzitter
Stichting De Groene Rekenkamer
is een door ingenieur-wetenschappers en journalisten opgerichte stichting met als missie: Cijfermatige controle van economische en/of wetenschappelijke aannames, berekeningen alsmede de daar aan gekoppelde conclusies … –> Lees hier verder …
De meetmethoden en rapportage van het RIVM blijken onvoldoende solide, volgens de laatste berichten van o.a. Rutger van den Noord c.s.
Zou het TNO-rapport – plotseling deze week verschenen – vergelijkbare meetmethoden hanteren? Ze zijn internationaal afgestemd. TNO zelf zegt “modellen kunnen er tot 50% naast zitten. Het begrip van de stikstofproblematiek bevat essentiële onzekerheden in de bepaling van emissies, bepaling van atmosferische concentraties en de processen die tot depositie leiden.”
Juristen adviseren de Tweede Kamer om geen wetgeving te baseren op onvoldoende scherpe en vage meetresultaten.
Het pleit is naar mijn idee wel beslecht. Maar de overheid zal zich wel weer geen betrouwbare overheid tonen. Men kan het bestuur niet vertrouwen.
Geachte dames en heren,
Behalve terechte zorgen mbt de meetmethoden die u uit, heb ik mijn vragen tav de opvattingen/meningen tav van het volgende aspect : alle N die op een bodem terecht komt wordt opgenomen en verder getransporteerd {bijv. door rregenwater, grondbewerking} en komt aldus binnen het bereik van gewas-(planten-wortels), of vervluchtigd of bindt zich aan amdere componenten in de bodem aanwezig., zoals organische stof en mineralen ( de laatsten bepalen in balangrijke mate de soort grond, bv klei- of zandgrond) ook microben en schimmels nemen N verbindingen op die in een later stadium weer beschikbaar komt In veel betogen terzake het N-probleem wordt hier niet naar verwezen c.q. rekening gehouden,
Maw een bodem cq grondsoort is een complex en dynamische geheel waardoor het gebruik van modellen om het gedrag van N in een bodem te voorspellen.ongeschikt lijkt.. Alleen door grondproeven op grote schaal en over lange termijn uit te voeren (bijv proeven waarbij kunstmest wordt gebruikt) is er zicht te krijgen op het gedrag van de verschillende vormen van stikstof in de bodem. Het stoort mij derhalve dat in de uitgebreide aandacht en discussie de rol van de Wageningen Universiteit en Research – nmm het enige competente instituut in NL tav het thema- niet aan de orde komt . Ik vrees zelfs dat de dominante rol van het Rivm nadelig zal blijken in het proces van beleidvorming.
Met vriendelijke groet, Van der Lee
@ Ca van der Lee,
Mag ik wijzen op de bijdragen (artikelen/rapporten) die op deze website te vinden zijn in het ammoniakdossier? Via het werk van Jaap Hanekamp en Marcel Crok zijn diverse kwesties goed duidelijk gemaakt (zie bijvoorbeeld hier in 2015, of hier in 2018). De rol van WUR en RIVM wordt eveneens duidelijk.
Het een en ander is op dit moment zwaar onderhevig aan ernstige onkunde en religieuze onaantastbaarheid van toegelaten depositie-hoeveelheden. Dit is bijvoorbeeld te merken aan de uitzending Zondag met Lubach van vandaag (20-10-2019), waarin hij het “biodiversiteitsargument” voor zoete koek slikt. Onze kijk op biodiversiteit is verder verwoord in dit artikel: https://groene-rekenkamer.nl/9713/biodiversiteit-grootschalig-uitsterven-door-de-mens/ .
Wij zouden graag een brede wetenschapsjournalistieke inventariserende studie uitvoeren naar de effecten van NOx en NH3 depositie op de diverse soorten grondflora, waarbij we . We werken op dit moment aan het vinden van de juiste auteur en de benodigde fondsen.