Welzijn en gezondheid. Dat kent u zeker. U heeft er iedere dag mee te maken.Maar wat is welzijn nu eigenlijk? Wat betekent dit woord?
Volgens het Van Dale Woordenboek betekent het: een toestand waarbij men in materieel en geestelijk opzicht voorspoedig, gelukkig is >> welbevinden, een goede gezondheid.

Welzijn gaat dus over u fit voelen, voldoende energie hebben om de hele dag actief te zijn en ’s avonds ook nog energie hebben om uw favoriete programma of film te kijken, over gezonde voeding of wat het juiste gewicht voor u is.
Welzijn is dus geest en lichaam als eenheid zien en die in balans hebben en houden.

Het is een Lifestyle met aandacht voor uzelf en uw gezondheid.

Voorwaarden voor welzijn:
De juiste voeding en bewegen zijn voorwaarde voor een gezond leven. Maar wat zijn de juiste voedingscomponenten ? Hoe weet u of u alles voldoende binnen krijgt.
En hoe staat het met de kwaliteit van de voedingswaarde van onze groente, fruit en aardappelen.

Uit onderzoeken in opdracht van de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) blijkt dat de aanwezigheid van essentiële voedingsstoffen in onze voeding drastisch is teruggelopen.
Een voorbeeld is: In 1985 zat er in 100 gram Broccoli nog 103 mg. Calcium. In 2002 was dit teruggelopen tot nog maar 28 mg. Dat betekent een afname van 73%!

De WHO concludeert uit onderzoeken dat 70% van alle doktersbezoeken verband houden met slechte voedingsgewoonten en de tekorten in onze voeding. In ditzelfde rapport stelt de WHO dan ook dat “het essentieel is voor een goed functioneren van de cellen van je lichaam om elke dag voedingssupplementen te gebruiken.”

Het bovenstaande artikel is voorlopig en geeft geen weloverwogen standpunt van de Groene Rekenkamer weer. De Groene Rekenkamer heeft op dit moment nog geen systematisch eigen (literatuur)onderzoek gedaan op het gebied van welzijn. We hopen dit in de nabije toekomst grondig aan te pakken en hier ook rapporten over uit te brengen. Pas dan zal hier ook een artikel verschijnen dat door derden kan worden gequote als zijnde de visie van De Groene Rekenkamer op het thema welzijn.

Heeft u belangwekkende informatie over dit thema? Vult u dan het contactformulier in.