Boeren leggen bom onder sanering windmolens

Donderdag 9 oktober 2014

Er ligt opnieuw een bom onder het gezamenlijke windmolenplan voor Lelystad, Dronten en Zeewolde. Meerdere boeren uit Dronten willen hun eigen molen vervangen door een nieuwe, omdat ze dan aanspraak kunnen maken op een verhoogde SDE+ subsidie van het Rijk.

Door deze individuele plannen wordt een gezamenlijke aanpak gedwarsboomd. De bedoeling daarvan was om het aantal turbines in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland te halveren en meer energie op te wekken met grotere exemplaren. Hieraan wordt al jaren gewerkt.

Vorige maand was er ook al sprake van een kink in de kabel. Toen verwezen de provincie en de gemeenten Dronten, Lelystad en Zeewolde het voorstel van de Federatie Windverenigingen Flevoland voor de sanering en opschaling van de turbines, naar de prullenbak.

Het windmolenplan houdt in dat er in Lelystad, Dronten en Zeewolde 600 turbines worden gesloopt, en 300 nieuwe worden gebouwd. Volgens wethouder Engelvaart van Dronten is een te groot deel ervan in Dronten gepland en dat zou niet volgens de afspraken zijn. Het plan moet daarom worden aangepast.

Je gaat geen 600 windmolens, waarvan velen nog geen 10 jaar staan, slopen om 300 nieuwe en zwaardere windmolens neer te zetten. De enige reden is dat de eigenaren een hogere subsidie willen vangen. Het draait allemaal om geld en niemand van die boeren weet wat het woord duurzaam betekent.