Duitse offshore windmolenparken leveren geen stroom

Zondag 22 juni 2014

De Nederlandse overheid met minister Kamp voorop roemt de snelheid waarmee de Duitse windenergie zijn werk doet.

Na het lezen van  onderstaande zal de minister hopelijk wat minder hoog van de toren blazen.

Het gaat niet goed met de Duitse commerciële windmolenparken in zee. Ze kunnen niet worden aangesloten aan het stroomnet op het vasteland, of hebben storingen.

Het Duitse weekblad Der Spiegel  bericht vandaag dat het eerste commerciële windmolenpark in de Duitse Noordzee, BARD 1, voorlopig geen stroom kan leveren.

BARD 1, dat zo’n 90 km voor de kust van het Oost-Friese Waddeneiland Borkum ligt, kampt sinds zijn officiële inbedrijfstelling vorig jaar augustus, met aanhoudende technische problemen.

Sinds een brand in maart ligt het park compleet stil. Het windmolenpark zou vanaf deze maand weer stroom gaan leveren, maar de hervatting van de productie is nu uitgesteld, schrijft Der Spiegel.

Ook andere commerciële windmolenparken hebben tegenwind. Trianel is nog altijd niet aangesloten aan het stroomnet, bij windmolenpark Riffgad is dat met enige vertraging gebeurd.

Meerdere haalbaarheidsstudies hebben aangetoond dat windmolens ver op zee geen sinecure zijn. Meestal verdwenen deze conclusies als sneeuw voor de zon. De praktijk blijkt gelukkig niet in de doofpot te stoppen.

TenneT in de beklaagdenbank

TenneT wordt in Duitsland aangewezen als de grote schuldige. De vrijwel continue stroom van mooie praatjes van TenneT ten spijt heeft het bedrijf de aansluitingen nog steeds niet voor elkaar. De aansluitingen die TenneT bij Bard 1 heeft aangelegd worden omschreven als technisch verouderd en prutswerk.

En dit bedrijf wordt in Nederland via een speciale wet aangewezen om alle Nederlandse offshore windparken aan te sluiten? Wij spreken alle leden van de Tweede Kamer hier en nu aan op hun verantwoordelijkheid. Denk zelf eens na, ga zelf op onderzoek uit en laat u geen zand in de ogen strooien door een minister die onbetrouwbare adviseurs raadpleegt.

Wie vervolgens aan de overheid vraagt wie al die offshore aansluitingen gaat betalen krijgt geen antwoord. De minister heeft wel gezegd dat over een periode van 15 jaar door alleen met TenneT in zee te gaan, TenneT 3 miljard euro goedkoper uit is met de aansluitkosten. Alles wordt volgens deze minister goedkoper, maar een goede financiële onderbouwing geeft hij niet.

Wij van DGRK vinden dat de minister eens moet ophouden met het vertellen van sprookjes, maar ook de individuele leden van de Tweede Kamer moeten eens wakker worden voordat ze medeplichtig zijn aan de grootste economische ramp die Nederland gaat treffen en waar de voedselbanken al handenwrijvend aan de zijlijn toekijken hoe ze al die monden straks moeten voeden omdat ze de maandelijkse energienota, net als bij de 800.000 Duitse huishoudens, niet meer kunnen betalen.

Pensioenfonds investeert niet in offshore windenergie omdat het te onbetrouwbaar is

In dit kader is het interessant om de mening van één van de grootste pensioenfondsen ter wereld, het ABP, nog eens te lezen:

Gokken met pensioengelden bij windmolens