De prijs van een ei is ontoereikend
Vrijdag 14 november 2014
“Hoe kunt u eieren blijven produceren als u per ei meer dan een cent onder de kostprijs moet produceren en wel tot 3 ton per jaar verlies draait?” Deze vraag stelt de oprecht verbaasde presentatrice Sofie van den Enk van het KRO tv-programma De Rekenkamer aan pluimveehouder Andy Siemons. Zijn antwoord is het antwoord wat elke legpluimveehouder zal geven: “We teren in op eigen vermogen en kunnen verder niets dan hopen dat de prijzen snel boven de 6 à 6,5 cent per ei komen, opdat ons voortbestaan niet in gevaar komt.”
Siemons gaf de programmamakers inzicht in de productie van scharreleieren, daarnaast ging de KRO op bezoek bij eierhandel Gebr. Van Beek, opfokker Ron Agterberg, Verbeek broederij en opfokker en econoom Peter van Horne.
Het programma De Rekenkamer wilde van de hoed en de rand weten als het gaat om de prijs van een ei. Van hetgeen elke schakel in de keten toevoegt tot waar geld wordt verdient of juist niet. De afgewogen conclusie is duidelijk; de margeverdeling ligt scheef. Het siert de deelnemers aan het programma hoe open ze waren. De kosten van een opfokhen à € 4,50, de kosten van een ei 6,5 cent, de kosten van verpakken en distribueren en zelfs hoeveel er per schakel wordt verdiend, van 5 à 10 cent per afgeleverde opfokhen voor de opfokker tot 0,001 cent voor het pakstation en een verlies van 1 cent per ei voor de pluimveehouder.
Duidelijk wordt ook dat de supermarkten een serieus prijsverschil hanteren én door het huidige overaanbod in de markt te scherp inkopen. De verkoopprijs maakt de winkel zelf en ondanks dat daar een forse marge wordt gemaakt, krijgt de pluimveehouder zijn kosten niet betaald. Econoom Peter van Horne legt uit dat de overproductie voortkomt uit de groter dan verwachte uitbreiding bij de omschakeling van kooi naar alternatief en de verhoogde Duitse zelfvoorzieningsgraad. Hij constateert dat pluimveehouders serieus in de knel zitten door de aanhoudend lage prijzen, nu 20 tot 30 procent van de bedrijven.
De conclusie van presentatrice Van den Enk: “Eigenlijk zouden we de Fairtrade principes niet alleen voor arme buitenlandse boeren, maar ook voor Nederlandse moeten toepassen.” Ze vraagt zich af waarom er geen bodemprijs voor eieren is die de kostprijs dekt. Van Horne: “Bijna niemand verdient iets, maar de grote marge zit bij de supermarkt. Dat is zeer cru voor de sector. Daar zou je een discussie over op kunnen zetten.” Een andere oplossingsrichting is volgens de Econoom dat de kooieieren worden vervangen door scharreleieren in de eiproductenindustrie en daarmee de vraag vergroten. De Rekenkamer concludeert: “Het blijft gek, Nederlandse kippetjes zijn groter gaan wonen door nieuwe huisregels, maar de buitenlandse eieren van de legbatterij kunnen nog steeds in je eierkoek terechtkomen en daardoor kan de Nederlandse boer straks zijn huur niet meer betalen. Een eigenaardig verhaal.”