Ook ‘groene’ dromen zijn bedrog

Vrijdag 17 juni 2016

Een gastbijdrage van Gert-Jaap van Ulzen

Via ‘ingezonden – Wacht niet op Thorium’ reageert het Friese PvdA Statenlid Hetty Janssen op de provinciale energie expertmeeting en het Thorium hoofdstuk daarin. De gebruikelijke one-liners komen daarbij weer eens voorbij, zoals ‘onze aarde gaat in no-time naar de klote’ en mijn kinderen zullen daarvan als eerste het slachtoffer zijn. De ingenieur Theo Wolters zou ruiterlijk toegegeven hebben dat thoriumcentrales nog tientallen jaren op zich laten wachten. Niets is minder waar.

LC_ThoriumPvdA Statenlid Hetty Janssen geeft zaken onjuist weer.

Nu winkelt de PvdA wel vaker selectief, maar deze is wel wat bijzonder. Ik kan het weten, want ik zat er zelf bij. Dhr. Wolters heeft om te beginnen keurig aangetoond dat de wind- en zonnestroom plannen de autonome groei van de vraag naar energie niet kunnen bijbenen. Het IEA (International Energy Agency) voorspelt dat in de ‘best case’ in 2040 windstroom voor 1,7% in de energie behoefte kan voorzien.

In 2013 was dat 0,4% – om de factor wind maar even voorzichtig te duiden (en zon overigens nog minder, slechts 0,1%). Elk enthousiasme voor wind en/of zonnestroom is dan ook volkomen misplaatst. De tientallen miljarden aan subsidies die daarmee gemoeid zijn, dus ook. Weggewaaid belastinggeld. Letterlijk.

Het is dan ook om precies die reden dat de landen om ons heen ophouden met die malle molens. Duitsland is de zo geroemde Energiewende aan het afbouwen, Denemarken heeft de bestaande wind op zee plannen eerst maar even 10 jaar uitgesteld (http://bit.ly/1UyixR3) en Zweden heeft net besloten om ipv windmolens een tiental kerncentrales te bouwen (http://bit.ly/1XrZcTY). Dát is de duurzame realiteit. Ook ‘groene’ dromen zijn vooral een kostbaar bedrog, waar mijn kinderen straks wél last van hebben.

Dhr. Wolters heeft verder keurig aangegeven dat de tweede – inherent veilige – gesmolten zout reactor, binnen een jaar of acht gereed zal zijn. De eerste heeft in de jaren zestig naar volle tevredenheid een vijftal jaren gedraaid. Die produceerde alleen geen kernwapen Plutonium, de reden waarom Amerika ermee ophield. De Thorium variant daarvan zal nog iets langer op zich laten wachten. Wellicht zelfs 20 jaar, waarschijnlijk minder.

Onze wereld gaat ook niet in ‘no-time’ naar de klote. De dames en heren klimaat wetenschappers hebben allang geconstateerd dat CO2 amper invloed heeft op ‘het klimaat’. In de middeleeuwen was er politieke consensus over het gegeven dat de aarde plat was. Er zijn blijkbaar politici die sindsdien weinig progressie hebben doorgemaakt.

Wie – totdat de nieuwe kerncentrales operationeel zijn – toch minder CO2 wil uitstoten, kan maar beter de bestaande kolencentrales moderniseren. Niet sluiten. Het energie rendement van een moderne kolencentrale ligt 20% hoger dan bij een oude. Zo zijn de nieuwe Nederlandse kolencentrales de schoonste van de wereld, met 20% minder kolen produceren ze evenveel stroom. Daarmee is de doelstelling van 20% minder CO2 uitstoot in 2020 ruim gehaald.

De wereld om ons heen zet inmiddels wel vol in op de volgende generatie kernenergie, waaronder Thorium. Maar in Friesland hebben we gelukkig de PvdA nog, om de toekomst uit te stellen.

Dit artikel verscheen ook op http://gertjaap.van-ulzen.nl/blog/?p=1709