PvdA & GroenLinks – de illusionisten binnen het energiedebat

Zaterdag 26 maart 2016

Een gastbijdrage van Gert-Jaap van Ulzen

Afgelopen woensdag was er het zoveelste energie debat in de Tweede Kamer. Eigenlijk hoef je dit soort debatten niet meer te houden, alle politieke partijen draaien de bekende riedel gewoon af. Links droomt van een groene toekomst, rechts probeert met man en macht nog enig realiteitsgehalte op de bühne te houden en minister Kamp houdt zich aan de afspraken.

In alle gevallen blijft de consument de dupe. Het beroemde energie-akkoord, is alleen maar een akkoord over het verdelen van het geld van anderen. Van alles en nog wat heeft aan tafel gezeten bij het afsluiten van dat akkoord, behalve diegenen die de niet malse rekening daarvan krijgen.

Ali Baba had maar 40 rovers, het energie akkoord daarentegen maar liefst 47. Waaronder FNV, Greenpeace, Milieu-defensie etc. etc. Stuk voor stuk instellingen die vooral bezig zijn met de vraag welk volgend Armageddon hen gaat hoeden voor een gebrek aan bestaansrecht. Zo dat energieakkoord uitgevoerd zou worden, is hun grootste probleem, waar ze daarna dan van gaan eten.

Het energie akkoord is dan ook geen akkoord maar een dictaat. Een dictaat wat met religieuze rites wordt opgelegd aan de goedgelovige goe-gemeenschap. Daarbij grossieren een aantal politici ter linkerzijde in het selectief winkelen binnen de energie feiten. GroenLinks (Liesbeth van Tongeren – en jawel ex-Greenpeace) en Jan Vos – PvdA – maken het daarbij wel heel erg bont.

Zo wist Dhr. Jan Vos afgelopen woensdag achter het katheder te beweren dat Denemarken offshore wind energie had aanbesteed voor 10,3 cent per kWh en de UK straks zelfs 35 cent per kWh ging betalen voor kernenergie (Hinkley Point C). Daarmee was offshore wind-energie beduidend goedkoper dan ‘fossiel’ en kernenergie onbetaalbaar. Wind energie op zee bespaart wel CO2 en kernenergie niet.

Hij werd niet weersproken, wat op zich van een enorme droefheid getuigt bij de woordvoerders energie van andere politieke partijen. Dhr Jan Vos roeptoetert al langer deze nonsens van de kansel en enige dossierkennis ter relativering zou wellicht helpen.

De feiten – 34 cent per kWh voor het Deense windpark & 11 cent per kWh voor Hinkley Point C

Het betreft hier het 400 MW vermogen windpark Horns Rev 3. De firma Vattenfall heeft inderdaad ingeschreven op de tender – en deze gewonnen – op 10,31 cent per kWh. Met een looptijd van 12 jaar. Met een marktprijs voor wisselvallige stroom van vrijwel nihil, kost de Deense belastingbetaler dit gedurende de looptijd iets meer dan €20 miljard aan subsidies. Wanneer wind-energie goedkoper zou zijn dan fossiel, waar zijn dan die €20 miljard subsidie nog voor nodig? Of te wel Vossiaanse prietpraat.

De 10,31 cent per kWh is tot stand gekomen door een overschatting van de stroom opbrengst én een onderschatting van de kosten. De verwachte opbrengst is inmiddels neerwaarts bijgesteld van stroom voor 450.000 huishoudens naar 283.000 huishoudens. De afschrijvingstermijn van de 8MW turbines is inmiddels bijgesteld van 25 jaar naar 12 jaar.

Daarmee komt de prijs per kWh op meer dan het drievoudige – €0,34 cent per kWh. De bouw en daarmee ingebruikname van dit windpark is dus eerst maar even een jaar of 5 uitgesteld. Het zou de PvdA – middels Dhr Jan Vos – dan ook sieren, om een mislukte aanbesteding niet op te voeren als succes van offshore wind energie.

De kostprijs van continue beschikbare kernenergie zit in Duitsland en Frankrijk rond de 2,5 cent per kWh. De nieuwe kerncentrale in Engeland kent inderdaad een gecalculeerde kostprijs van rond de 11 cent per kWh. De genoemde 35 cent is na inflatie-correctie over 35 jaar, uitgaande van 3,5% inflatie per jaar.

Dat die nieuwe kernstroom zoveel duurder is dan de bestaande Duitse en Franse centrales, komt doordat de Engelse overheid tijdens het proces de ontwerp-eisen continue bijstelt. De socialistische collegae van Dhr. Vos in de UK waren daar de vorige regeer periode helden in en ook Dhr. Vos weet dat een onbetrouwbare overheid de kosten nooit doet verminderen. Overigens heeft Frankrijk de financiering van Hinkley Point C vorige week net gegarandeerd en gaat de bouw binnenkort beginnen.

Wereldwijd staan er nog een slordige 330 kerncentrales op de planning of op het punt opgeleverd te worden. Om de grote roerganger van de PvdA maar eens te citeren; ‘Het beleid is gericht op diversificatie van energiebronnen waarin kernenergie speerpunt is’. Zelfs Joop den Uyl had het in 1974 al begrepen.

Nieuwe-kerncentrales

Tot slot – met wind-energie neemt de CO2 uitstoot af? Niet dus. De CO2 uitstoot stijgt door wind-energie (en andere wisselvallige renewables). En daar is ook een logische verklaring voor.

CO2-vs-wind-NL

Het totale stroomverbruik in Nederland stijgt – al jaren. Dat komt omdat er meer Nederlanders zijn, omdat die Nederlanders steeds meer elektrische apparaten in huis hebben en omdat we Nederland steeds meer elektrificeren. Elektrische auto’s en elektrische verwarming, maar ook koeling. Grofweg elke 20 jaar zal het stroomverbruik in Nederland verdubbelen, hoeveel we ook aan energiebesparing doen of slimme meters installeren of what ever. Beschouw het als een gegeven.

Wisselvallige wind- & zonnestroom kan dat niet opvangen. Overdag het licht aandoen omdat dan de zon schijnt is een nogal zinloze exercitie. Elke Megawatt aan ‘groen’ vermogen wat toegevoegd wordt aan de stroom capaciteit, moet een backup hebben van een MegaWatt aan ‘fossiele’ capaciteit. Omdat waterkracht in Nederland logischerwijze niet kan én links Nederland zich afgekeerd heeft van kernenergie, zijn dat dus nieuwe kolencentrales. En die pruttelen echt gewoon door.

Steenkool-stroom-NLMeer hernieuwbaar elektriciteitsvermogen heeft dus onvermijdelijk extra CO2 uitstoot als gevolg. Tenzij je nieuwe kerncentrales bouwt uiteraard, maar dan heb je dat hernieuwbaar vermogen weer niet nodig.

Zoals een ieder kan zien lopen de trendlijnen voor de CO2 toename in Nederland en de toename van windstroom vrijwel parallel. Dat is overigens ook in het voorbeeld-land Duitsland het geval. Greenpeace & Jan Vos zullen vast willen beweren dat de toenemende CO2 uitstoot komt door een tekort aan wind energie, helaas is het omgekeerde het geval. Hoe meer hernieuwbaar vermogen, hoe meer de CO2 uitstoot zal stijgen.

Dit artikel verscheen ook op: http://gertjaap.van-ulzen.nl/blog/?p=1622