De Groene Toeteraar

Vrijdag 18 september 2015

Een gastbijdrage van Gert-Jaap van Ulzen

Verandert ‘hét’ klimaat? De feiten: Ja, de hoeveelheid CO2 is sinds 1850 (het pré-industrieel tijdperk toegenomen) van 0,03% naar 0,04% en ja – de globale temperatuur is sinds die tijd met circa 0,6 C toegenomen. Nee, de directe relatie welke gelegd wordt tussen een toename van CO2 en verandering van het klimaat bestaat niet. Dat is een politieke versimpeling van de werkelijkheid, waarbij de mens bovenaardse invloed wordt toebedacht, CO2 is géén milieuvervuiling.

In een vol geel-blauw gekleurd Cambuur stadion, hebben 6 fans een groen CO2 shirtje aan (0,04%) en elke 7e thuiswedstrijd is er nog ééntje die een roeptoeter meebrengt. Door deze groene roeptoeteraar een stadionverbod op te leggen, wint – de klimaat retoriek volgend – Cambuur de Champions League en is de wereld gered.

Wel serieuze wetenschappers constateren stuk voor stuk dat ‘het’ klimaat nog steeds te complex is om te vatten in modellen. Die klimaatmodellen zitten er dan ook al decennia lang naast. En niet een beetje naast, maar compleet mis. Volgens de klimaat gelovigen zijn dan de metingen foutief. Het KNMI kan al amper het weer 10 dagen vooruit voorspellen, maar denkt wel te weten hoe het klimaat er over 100 jaar uit ziet. Gotesk.

De duurzame gedachte luidt, dat het klimaat erop vooruitgaat middels groene stroom en in het bijzonder zon- & windstroom. Maar Duitsland, Spanje en ook Denemarken hebben niet voor niets een rem gezet op die windturbines. Zij hebben inmiddels geleerd van hun miljarden kostende fouten. Miljarden aan groene subsidies die vooral het effect van een banenshredder bleken te hebben.

De wrange fysieke werkelijkheid is, dat er domweg niet genoeg energie in wind zit om ooit wel rendabel te kunnen worden. Turbines beschadigen enkel het landschap & toerisme, vogels, vleermuizen én de gezondheid van omwonenden. Turbines worden ook niet 40% goedkoper maar 40% duurder – zo leert de recente geschiedenis.

Wie serieus denkt CO2 uitstoot te moeten beperken, opteert logischerwijze voor de nieuwe generatie kerncentrales (Thorium) en/of energie efficiëntere kolencentrales. Dat is dan ook precies wat er in China, India en de rest van Azië gebeurt. Daar worden honderden nieuwe kerncentrales en een 1000-tal moderne kolencentrales gerealiseerd.

Nederland daarentegen laat zich gijzelen door activistisch groene clubs zoals GroenLinks en de daaraan gelieerde geloofsgenoten (Urgenda, Greenpeace et al). Het door hen gehanteerde ‘voorzorgsbeginsel’ hoort thuis in het wetboek van strafrecht – het ontneemt onze kinderen en kleinkinderen de vrijheid om straks betere keuzes te maken.

Het artikel staat ook hier