Dagvaardingen voor top Econcern

Woensdag 27 mei 2015

Curatoren van het in 2009 failliet gegane groene energiebedrijf Econcern hebben vorige maand diverse dagvaardingen uitgebracht tegen voormalige bestuurders en commissarissen van het bedrijf.

Dat blijkt uit het veertiende faillissementsverslag dat curatoren Louis Deterink en Willem Jan van Andel gisteren publiceerden. President-commissaris ten tijde van het bankroet, was politicus Ed Nijpels.

Bestuurders Ad van Wijk, Kees van der Leun en Dirk Berkhout, worden aangeslagen voor ruim €30 miljoen vanwege ’onverantwoordelijke investeringen’ in een Frans windparkproject dat kopje-onder ging voordat het geld daadwerkelijk in het project was gestoken. Toch konden Econcern en de curatoren achteraf het geld niet meer terugkrijgen.

Een andere claim, waarbij ook commissarissen en andere bestuurders aangesproken worden, betreft een deal waarin twee zakenlieden voor de verkoop van hun bedrijf Allchemix waren uitbetaald in certificaten van Econcern. Volgens de curatoren wist de top van het bedrijf destijds dat de waarde van Econcern veel lager was dan de verkopers ten tijde van de transactie was voorgespiegeld.

De dagvaarding in de laatste zaak, die volgens het verslag vorige maand is uitgegaan, is betekend voor augustus, zodat er nog tijd is om voor de rechtsgang een schikking te bereiken.

De claim was eerst ingediend door de twee zakenlieden, maar vorig jaar door de curatoren overgenomen.

Download hier het faillissementsverslag en lees hoe er met honderden miljoenen wordt gerommeld en mooi weer gespeeld.

Lees ook ons artikel Voormalig management Econcern aansprakelijk gesteld voor tekort faillissement