Consument dupe kolendeal
Maandag 11 mei 2015
Consumenten en bedrijven zijn de sigaar door een dure kolendeal uit het energieakkoord.
Zij zullen via hun energierekening fors gaan bijbetalen, omdat het kabinet en de ondertekenaars van dit groene akkoord de kolentaks voor elektriciteitsproducenten hebben geschrapt.
Gezinnen zowel als bedrijven moeten de komende jaren miljarden betalen omdat zij voor de belastingvoordelen van de energieboeren opdraaien. De kosten hiervan worden op deze energieverbruikers verhaald. De komende dertig jaar zou dit de consumenten tot wel 4 miljard euro kunnen kosten.
Dat concludeert onderzoeksbureau DNV GL. In opdracht van de Zeeuwse energiemaatschappij Delta rekende dit bedrijf de kolendeal door.
In het energieakkoord is onder andere afgesproken dat oude kolencentrales uiterlijk in 2020 dichtgaan. Ze zijn veel minder efficiënt en zijn vuiler dan de nieuwe centrales. De sluiting zou jaarlijks tot 3,9 megaton aan CO2-uitstoot kunnen besparen. In ruil voor het sluiten van de dure, vuilere koleninstallaties is de elektriciteitsproducenten van de resterende centrales beloofd dat ze over hun kolen geen belasting meer hoeven te betalen, een enorme opsteker voor deze bedrijven.
Maar voor consumenten is het een hard gelag, becijfert DNV. Het gat dat door gemiste kolenbelasting in de staatskas ontstaat, wordt namelijk opgevuld met geld van consumenten die meer energiebelasting gaan betalen. Ook bedrijven betalen daaraan mee. Volgens het onderzoeksbureau gaat het om een belastingvoordeel voor kolencentrales van zo’n €1,2 miljard tussen 2016 en 2023.
D66-Kamerlid Van Veldhoven is gechoqueerd. Zelf heeft ze minister Kamp (Economische Zaken) al drie keer om inzage van de kosten gevraagd, maar de VVD-minister gaf die niet. Het belastingvoordeel van 1,2 miljard euro voor kolencentrales noemt zij ’belachelijk’. „De kolentaks voor kolencentrales moet gewoon blijven bestaan, zodat de lasten voor huishoudens omlaag kunnen.”
Ook bij de verwachte afname van de uitstoot van CO2 door de kolendeal plaatst DNV vraagtekens. Niet alleen omdat het sluiten van de oude centrales toch al in de pen zat, maar ook omdat de onderzoekers denken dat de weggevallen capaciteit niet wordt ingevuld door schone gascentrales in Nederland, maar door import van goedkope, meer vervuilende kolenstroom uit het buitenland.
„Het lijkt erop dat het sluiten van oude kolencentrales in de onderhandelingen briljant is uitgespeeld door de kolenspelers”, reageert Delta-topman Arnoud Kamerbeek op het rapport. Hij spreekt van een ’goudgerande regeling’. Zijn energiebedrijf vist echter achter het net. Delta heeft een oude kolencentrale die dicht moet, en geen nieuwe die van de vrijstelling van de kolentaks kan profiteren.
Minster Kamp en brancheorganisatie Energie Nederland meenden eerder bij Kamervragen dat er niet gemorreld zou moeten worden aan aparte onderdelen uit het energieakkoord, omdat dit een geheel zou zijn. Volgens Delta is er echter geen enkele samenhang tussen de kolendeal en andere onderdelen van het akkoord.
Ongetwijfeld zal minister Kamp wel weer een smoes verzinnen dat het allemaal wel mee zal vallen. Feit is en blijft dat de Nederlandse huishoudens moeten opdraaien voor het merendeel van de tot nu toe door de minister angstvallig geheim gehouden verborgen kosten van het Energieakkoord.