Windmolen verliest wieken bij Medemblik, boten moeten omvaren

Vrijdag 26 december 2014

Op het IJsselmeer heeft een windmolen vrijdagochtend de wieken verloren.

Een wandelaar zegt dat ze een harde knal en daarna een plons hoorde. De bovenkant is compleet verdwenen, zo is te zien op een foto van fotograaf Siem Weel.

siem-weel-469x450

De afgebroken as is duidelijk zichtbaar (Foto: Siem Weel)

Rijkswaterstaat heeft het gebied waar de vier windmolens staan met boeien afgezet voor de scheepvaart. De andere drie windturbines zijn uit voorzorg stilgelegd, aldus de woordvoerder. Bij windparken op andere locaties staan volgens hem geen windmolens van dit type.

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is. Niemand raakte gewond.

Zaterdag zal een onderzoek worden gestart naar de oorzaak van het afbreken van de wieken. Een bergingsbedrijf gaat dan in opdracht van Nuon proberen de wieken boven water te halen.

Update zaterdag 27 december 2014

Het is nog niet duidelijk hoe de twee wieken van een windmolen in het IJsselmeer bij Medemblik konden afbreken.

Het onderzoek naar het incident, dat vandaag zou beginnen, is vertraagd door de weersomstandigheden, heeft een woordvoerder van eigenaar Nuon gezegd.

Het onderzoek begint nu niet eerder dan maandag. Dan worden waarschijnlijk ook de wieken geborgen. De wieken liggen dicht onder het wateroppervlak en zijn afgezet met boeien, om ongelukken te vermijden.

De drie windmolens naast de turbine waar de wieken zijn afgebroken, zijn uit voorzorg stilgezet. Ze gaan pas weer draaien als de oorzaak van het incident bekend is.

Het is niet het eerste probleem dat NUON met windmolens heeft

Langs de A6 bij Lelystad brak op 27 mei 2009 een wiek van een windmolen af en belandde gedeeltelijk op de snelweg op ongeveer 200 meter van de windmolen. NUON verklaarde indertijd dat het onbekend was hoe het ongeveer 20 meter lange gevaarte heeft kunnen afbreken. Waarschijnlijk was een overtrekkend noodweer eerder die week de aanleiding. Voor alle zekerheid heeft Nuon indertijd alle windmolens van het park buiten werking gesteld totdat de oorzaak gevonden was. Alle windmolens waren een jaar eerder nog uitgebreid aan een inspectie onderworpen.
Enkele jaren geleden heeft NUON alle windmolens uit dit windpark vervangen.

windmillwiek

De afgebroken wiek lag gedeeltelijk op de snelweg, ruim 200 m vanaf de windmolen.