Windenergie ten koste van gezinnen

Dinsdag 2 december 2014

Stop de miljarden verslindende subsidiëring van windenergie: het levert geen milieuwinst op en kost de burgers kapitalen.

Dat schrijven hoogleraren Paul Cliteur en Wim de Ridder, adviseur Mickey Huibregtsen, trendwatcher Adjiedj Bakas en vakbondstopman Reinier Castelein in een vertrouwelijke brief aan de wetenschappelijke bureaus van de politieke partijen.

Politiek doel

„Windenergie staat niet in het energieakkoord om CO2 te reduceren, maar om een politiek doel na te streven. De warmtekoppelinginstallaties, een techniek die evenveel CO2 bespaart als de windparken op zee geacht worden te reduceren, staat er namelijk niet in.” De schrijvers maken zich grote zorgen om de financiële gevolgen van het energieakkoord, dat de belastingbetaler tussen de € 50 miljard en € 100 miljard gaat kosten. „Vele jaren zal dit ten koste gaan van de koopkracht van de gezinnen en dat zal ernstige gevolgen hebben voor het midden- en kleinbedrijf.’’

De schrijvers noemen zich „warme voorstanders van de verduurzaming van de economie”. Maar ze zien veel meer investering in efficiëntere warmtekrachtkoppeling „hetzelfde CO2-resultaat voor een fractie van de kosten”.
(Bron: de Telegraaf)

Zie ook ons rapport: Rapport Groene Rekenkamer bom onder nationaal windenergie beleid dat de Groene Rekenkamer anderhalf jaar geleden maakte.

En lees de begeleidende brief van de Groene Rekenkamer. Steeds meer economen van naam scharen zich achter de inhoud.