2e Kamer wil opheldering subsidie windmolens

Woensdag 15 oktober 2014

De gemeente Dronten vreest dat het windmolenbeleid in de gemeente en in de provincie Flevoland wordt ondermijnd, doordat een groep boeren hun windmolens gaat vervangen, zonder dat daarvoor krachtiger windmolens in de plaats komen en een deel van de huidige molenlocaties wordt gesaneerd.

De Tweede Kamer wil daarover opheldering van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Een Kamermeerderheid van ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, VVD en SP wil dat Kamp uitlegt hoe het kan dat de boeren met subsidie een nieuwe molen kunnen plaatsen, terwijl de huidige molen nog niet eens aan het einde van de economische levensduur is. Eerder deze week stelde CDA-Kamerlid Agnes Mulder vragen  over de kwestie. Zij wil weten hoeveel molens al op deze manier vervangen zijn.

Probleem is volgens de gemeente Dronten dat de SDE-subsidie  (voor de stimulering van duurzame energie) van meer dan 9 cent per Megawatt zo interessant is dat het profijtelijk is de oude molen te vervangen door een molen met exact dezelfde capaciteit. De minister heeft in een brief aan de gemeente laten weten naar de subsidieregeling te willen kijken, aldus Omroep Flevoland.

Zie ook: Boeren leggen bom onder sanering windmolens