Twee derde van EU-lidstaten gaat energiedoel 2020 niet halen

Maandag 6 oktober 2014

Twee derde van alle EU-lidstaten gaat, zoals het nu lijkt, de doelstellingen voor groene energie in 2020 niet halen.

Dit blijkt uit een rapport (zie link onderaan artikel) van de Europese Unie.

Ongeveer 14 lidstaten halen het doel simpelweg niet met het huidige beleid. Bij 4 landen hangt het erom. 9 landen gaan het waarschijnlijk wel halen.

Onder andere Nederland staat in het rijtje landen dat het doel niet gaat halen. Naar verwachting komt in 2020 10,7 procent van alle energie uit groene bronnen in Nederland, ver onder het streven van 14 procent.

Morgen wordt dit cijfer naar verwachting bevestigd in een rapport van onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Ruimtelijk Planbureau.

Duitsland
Vreemd genoeg valt Duitsland in 1 van de risicocategorieën. Het land is een voorloper in groene energie, maar door veranderingen in de subsidiestructuur zou deze ontwikkeling onder druk staan.

Voor Italië wordt juist verwacht dat het streven wel wordt gehaald. Dit is ook opvallend omdat Italië de laatste jaren weinig nieuwe groene-energie centrales erbij zag komen.

Doordat veel individuele landen falen in hun doelstelling gaat de EU als geheel waarschijnlijk ook het doel van 20 procent in 2020 niet halen. Verwacht wordt dat het aandeel groene energie in de energievoorziening zal stijgen naar 17,9 procent.

Download hier het rapport van de EU