Groene energie is uit

Vrijdag 26 september 2014

Meer dan 1 op de 3 Nederlandse huishoudens die wisselen van energieleverancier, kiest niet voor groene energie. Bijna de helft van hen zegt, gevraagd naar de reden, groene energie niet te vertrouwen.

Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd door vergelijkingssite Easyswitch.nl onder ruim 4300 huishoudens.

De uitkomst is opvallend te noemen, omdat tegenwoordig een groot deel van de aangeboden én afgenomen energieproducten via de websites van de leveranciers en via vergelijkingssites groen is. De prijzen van ’groen’ zijn bovendien doorgaans niet hoger dan die van ’grijs’.

In milieukringen en consumentenorganisaties is al langer kritiek op de wijze waarop overheid en veel energieleveranciers omgaan met het predicaat groen. Om energie als groen te kunnen verkopen is het voldoende als leveranciers voor een relatief laag bedrag een groencertificaat aanschaffen. Hiermee mogen zij een deel van de grijs opgewekte energie het label groen geven zonder dat deze energie feitelijk duurzaam is opgewekt.

Als u voor zogenaamde groene energie kiest is het interessant om te weten wat er eigenlijk uit uw stopcontact komt. Als u bij uw energieleverancier ‘100% windstroom’ koopt draaien uw apparaten thuis gewoon op fossiele stroom en een héél klein beetje windstroom, als het waait tenminste.

Kortom, u wordt op z’n zachtst gezegd voor de gek gehouden.

Figuur-8