Bouw mega-windmolens Noordoostpolder begint

Maandag 26 mei 2014

In de Noordoostpolder begint de aanleg van windpark Zuidwester met ’s werelds grootste windturbines. Twaalf turbines aan het IJsselmeer van 135 meter hoog vervangen 54 kleine windmolens en gaan samen energie leveren voor bijna 80.000 huishoudens. Meer energie met minder molens, stelt gedeputeerde Marc Witteman van de provincie Flevoland.

In 2017 in bedrijf

De komende maanden begint energiebedrijf Essent met de aanleg van wegen en heiplatformen voor het windpark in de Noordoostpolder, in 2015 begint de bouw van de windturbines, elk met een vermogen van 7,5 MW. In 2017 moet het hele windpark in bedrijf zijn. Met de bouw ervan is een investering van meer dan 150 miljoen euro gemoeid, meldt RWE.

De Flevolandse methode

Gedeputeerde Witteman van Flevoland is enthousiast over wat hij “de Flevolandse methode” noemt. ‘Die methode houdt in dat we meer energie opwekken met minder molens in een mooier landschap met een bijdrage aan het omliggende gebied.’ Het park is gunstig gelegen, aan de oostkant van het IJsselmeer. Volgens RWE Innogy, dat het windpark ontwikkelt, wekt één mega-windturbine uit dit park evenveel stroom op als de vijftig windturbines die nu aan de Westermeerdijk staan. De kleine molens hebben een ashoogte van 30 meter. De nieuwe exemplaren zijn reuzen daarbij vergeleken, met een ashoogte van 135 meter en rotordiameter van 127 meter.

Grootste windpark van Europa

De twaalf mega-windmolens maken onderdeel uit van het 86 turbines tellende windpark Noordoostpolder dat met een totaal opgesteld vermogen van 429 MW een van de grootste windparken van Europa wordt. De plannen stuitten afgelopen jaren op veel bezwaren, onder andere uit Urk.

Subsidie

Ook dit windpark drijft volledig op subsidie, zonder subsidie geen stroom.
De subsidie wordt volledig betaald via een opslag op de maandelijkse energienota van alle Nederlandse huishoudens.
Volgens RWE kost stroom uit dit windpark ongeveer € 95 per megawattuur. Op de markt krijgt RWE er € 50 per megawattuur voor, dus ontvangt RWE een subsidie van € 45 per megawattuur. En of u nu wilt of niet, het geld wordt gewoon van u afgenomen.