Overlast veroorzakende windmolenparken in de ban bij NEM
Zondag 18 mei 2014
Windmolenparken die overlast veroorzaken bij omwonenden gaan in de ban bij de Nederlandse Energie Maatschappij. Het bedrijf wil consumenten geen stroom verkopen die wordt opgewekt door molens die het woonplezier van omwonenden bederven.
Dit heeft directeur Harald Swinkels van de Nederlandse Energie Maatschappij in een interview aan de Telegraaf gezegd. Hij zegt letterlijk dat “de windmolenindustrie een sterke lobby heeft waarbij soms duidelijk het belang van omwonenden het moet afleggen.”
Eén van de meest controversiële windmolenparkjes van ons land zijn de drie 65 meter hoge molens die in het Utrechtse dorp Houten staan, eigendom van energiebedrijf Eneco. Ze zijn het mikpunt van felle protesten van de tienduizenden omwonenden, die onder andere filmpjes op internet plaatsten van slagschaduwen en geluidsoverlast. Swinkels: „Mensen uit de regio willen wel klant worden bij ons, en ook wel groene stroom afnemen, maar niet van die molens. Toen ze dat aangaven, heb ik aan onze inkoopmanager gevraagd dat te regelen. En dat blijkt te kunnen.”
Swinkels gaat nu onderzoeken welke windmolenparken er eventueel nog meer op een uitsluitingslijst komen te staan, en of hij in de branche de handen op elkaar kan krijgen voor een keurmerk voor overlastvrije windenergie. Nederland telt ruim 2000 windmolens op land, waarvan de meeste aanvankelijk in de provincies Flevoland, Zeeland en Noord-Holland stonden. Een soortgelijk aantal moet nog worden gebouwd. Deze molens bereiken inmiddels hoogten tot 198,5 meter.
Om invulling te geven aan de wens van verschillende achtereenvolgende kabinetten om meer duurzame energieopwekking te realiseren, zijn nu echter ook minder windrijke landsdelen, zoals Groningen, Drenthe en Utrecht, in beeld. In elk van deze provincies bestaat fel verzet.
De redactie van deze website voegt hier aan toe
Kortom, omwonenden van overlast veroorzakende windmolens zijn machtiger dan gedacht. Boycot je energieleverancier die windstroom uit overlast veroorzakende windmolens levert en je probeert te lokken met zogenaamde windstroomkorting dat naarmate het harder waait je meer korting krijgt.
Eén ding wordt er niet bijverteld, dat de Nederlandse huishoudens over afzienbare tijd meer dan € 1200 per jaar aan allerlei energiebelastingen en -heffingen moet betalen bovenop zijn energienota.