Britse en Ierse regering schrappen 2.300 windmolens in een op drijfzand gebaseerd plan

Dinsdag 14 april 2014

Het wordt steeds duidelijker dat het zogenoemde klimaatprobleem in steeds meer landen in de marges van de besluitvorming wordt behandeld.

De Britse en Ierse regering hebben namelijk besloten de voorgenomen bouw van 2.300 windmolens in de Midlands van Ierland, te schrappen. Engeland was met Ierland in gesprek om de opgewekte energie, ruim 5.000 megawatt, naar Engeland te exporteren, maar de Ierse regering heeft de gesprekken om tot een convenant te komen, verlaten.

De leider van de Ierse Groene Partij, Eamon Ryan staat op de achterste benen en beschuldigt de Ierse regering ervan dat het van duurzame energie wegloopt terwijl een windenergie lobbygroep, de National Wind Association of Ireland (NOW Ireland) zijn bezorgdheid heeft geuit dat Ierland de stekker uit de gesprekken heeft getrokken.

De Ierse minister van Energie, Pat Rabbitte heeft bevestigd dat de deal met Engeland om in de Ierse Midlands tussen nu en 2020 voor 5.000 megawatt  aan windmolens te plaatsen niet doorgaat. Minister Rabbitte zei dat het convenant een vervolg was op gesprekken die in maart in Londen zijn gehouden tussen de Ierse Premier Enda Kenny en de Britse Premier David Cameron.

De leider van de Ierse Groene Partij zei dat Ierland het pad van de duurzame energie heeft verlaten op dezelfde dag dat de rest van de wereld begint in te zien dat wind- en zonne-energie de energievoorziening van de toekomst is, wat een verwijzing is naar de meest recente studie van het IPCC.
Waar de energie vandaan moet komen als het niet waait vertelde de heer Ryan er niet bij, laat staan dat hij de ruim € 450 miljard aan kosten om deze energie voor één dag op te slaan vergat te melden. Bovendien zei hij ook niet dat er tientallen gas- en kolengestookte centrales nodig zijn om de energie te leveren als geen of te weinig wind is.

Aan het controversiële voorstel om de 2.300 windmolens te bouwen hing een prijskaartje van € 6 miljard tot € 7 miljard aan investeringen door twee bedrijven.

De Ierse minister van Energie, Pat Rabbitte, verklaarde dat er een economische analyse op de Ierse kant van het project was uitgevoerd die geen duidelijkheid verschafte over de winstgevendheid van het project. Vooral de technische aspecten van het project zijn gebaseerd op drijfzand en over de regelgeving wilde hij zich al helemaal niet uitlaten.

De 2.300 windmolens zouden Engeland hebben moeten helpen om in 2020 40 procent van haar elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen.