Desertec op sterven na dood, directeur profiteert jaren van goedgelovigen

Maandag 14 april 2014

De Duitse energiereus Eon is uit het initiatief Desertec (DII) gestapt. Eon is geen aandeelhouder en financier meer. Eerder stapten al grote partijen als Siemens en Bosch uit het initiatief voor duurzame energieprojecten (vooral zon-PV) in de Sahara. “Het is natuurlijk niet prettig dat een bedrijf als Eon stopt, maar het is de keuze van het bedrijf na vijf jaar aan boord te zijn geweest, ‘ zei de directeur in een reactie.

Maar niet getreurd, de geldschieter voor de volgende 5 jaar salaris van de directeur staat al klaar.

Het Chinese Stategrid Company China, het grootste staatsenergiebedrijf ter wereld, is afgelopen december precies op tijd aan boord gekomen. Het is een bedrijf met 1,8 miljoen medewerkers, waarvan de topman gelooft in energieverbindingen voor duurzame energie.

Eerder maakte Desertec al bekend dat de ambitie niet langer meer zou liggen op woestijnstroom voor Europa, maar in eerste instantie op schone energie voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika zelf. De energiebehoefte daar neemt zo’n 7% per jaar toe.

De Groene Rekenkamer denkt dat stroom uit de Sahara net zo onverstandig is als jezelf afhankelijk maken van aardgas uit Rusland. In geval van politieke instabiliteit draaien de heren maar wat graag de gaskraan dicht en elektriciteitsschakelaar om.
Beter is het om, zoals in het laatste IPCC rapport wordt gezegd, in te zetten op kernenergie en schaliegas, maar dat vertellen de goedgelovigen u niet.