EU-richtlijn zet pamperen groene energie aan de straat per juli 2014

Vrijdag 11 april 2014

Het pamperen van groene energie: de Europese Commissie vindt dat het niet meer nodig is om de technologie van de grond te krijgen en wil er vanaf. Dit statement werd woensdag kracht bijgezet door Eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging), die met een richtlijn op de proppen kwam welke het vertroetelen van duurzame energieopwekking per 1 juli 2014 moet terugdringen.

De richtlijn heeft een looptijd van deze zomer tot en met 2020. De Europese Commissie heeft al een krul gezet op de richtlijn, maar “formele instemming” volgt nog, de Commissie verwacht dit in mei.

De kern van de richtlijn van Almunia is: windmolens en zonneprojecten moeten mee gaan doen aan het spel van de vrije markt. Feed-in tarieven die groene projecten een vaste terugleververgoeding geven, worden uitgefaseerd en moeten plaatsmaken voor premies die gekoppeld zijn aan actuele marktprijzen.

De richtlijn hanteert 1 juli 2014 als invoerdatum, maar beschrijft wel een overgangsfase in 2015 en 2016. Per januari 2017 moeten alle eisen hard gaan gelden.