Autoriteit Consument & Markt (ACM): langdurig energiecontract onwenselijk

Woensdag 9 april 2014

Huishoudens die mede-eigenaar worden van een windmolen, mogen niet langer dan vijf jaar verplicht aan één energieleverancier zijn verbonden.

Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een visiedocument over de rol van duurzaamheid in energietoezicht.

Lock-in situaties, waarbij consumenten voor langere tijd vastzitten aan een contract voor de levering van energie, zijn in het belang van de keuzevrijheid onwenselijk. Contracten met een looptijd van vijf jaar of langer beschouwt de toezichthouder daarom als onredelijk. Consumenten die aandelen hebben in een windmolen moeten de mogelijkheid hebben uit de coöperatie te stappen, of hun aandelen te verkopen, vindt de ACM. De toezichthouder heeft vorig jaar de conceptversie van het visiedocument aan Vereniging Eigen Huis en andere organisaties voorgelegd. De vereniging heeft toen aangedrongen op keuzevrijheid voor consumenten.

Stukje Windmolen

Vereniging Eigen Huis introduceerde vorig jaar Stukje Windmolen. Consumenten konden Winddelen kopen waarmee zij mede-eigenaar werden van windturbine de Witte Juffer. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging: ‘Consumenten die Winddelen hebben gekocht van windmolen de Witte Juffer kunnen uit de coöperatie stappen door hun Winddelen te verkopen.’