Duinvogel uitgedraaid

Woensdag 2 april 2014

Duinvogel-exitDe in het Scheveningse Duindorp staande windturbine Duinvogel wordt verwijderd. Gisteren begon de ontmanteling van het metershoge gevaarte dat enkele jaren geleden tijdens een feestelijke ceremonie zelfs door buurtbewoners werd omgedoopt tot Duinvogel.

Het onderhoud aan de reusachtige windmolen op de markante plek aan zee is volgens Eneco niet meer te betalen. Werd de windturbine enkele jaren geleden juist op uitdrukkelijk verzoek van de buurt nog een keer opgeknapt, nu is dat niet meer mogelijk.

„De molen is precies zestien jaar geleden neergezet. Destijds was het een van de eerste moderne windmolens in Nederland”, vertelt een woordvoerder van het energiebedrijf.

Eneco: „In 2009 stond er even alleen een paal nadat de twee rotorbladen defect waren. Op dat moment was het, bijzonder genoeg, juist de buurt die graag wilde dat er een draaiende windmolen was. Dat maken we niet vaak mee, dus daarom hebben we destijds besloten om alles zo te herstellen dat het nog een paar jaar kon draaien. Maar nu is het echt niet meer te realiseren en gaat de windmolen definitief weg.”

Geluidsoverlast

Volgens Eneco is ook vandaag nog een hele dag ingepland om de paal en de rotorbladen te verwijderen waarna het nog twee weken duurt voordat ook de fundering is weggehaald.

Een nieuwe windturbine op deze plek zit er volgens Eneco niet in.

„Er is een compleet nieuw bestemmingsplan waardoor er woningbouw dichterbij komt waardoor vanwege geluidsoverlast en veiligheid een molen niet meer haalbaar is.”

Duinvogel uitgedraaid

Duinvogel uitgedraaid

Interessant zou zijn van Eneco te vernemen wat de totale onderhoudskosten in de periode van 16 jaar zijn geweest afgezet tegen de stroomopbrengst.