Geen strakkere geluidsnormen windmolens

Woensdag 2 april 2014

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu vindt het niet nodig om de geluidsnormen voor windmolens aan te scherpen.

Op verzoek van de provincies Groningen en Drenthe en de GGD liet ze een onderzoek doen naar de geluidsoverlast van windmolens. Volgens Mansveld zijn de bestaande geluidsnormen voldoende om overlast te voorkomen.

De staatssecretaris erkent wel dat omwonenden last van het geluid kunnen hebben, maar

dan zijn de woningen volgens haar niet goed genoeg geïsoleerd.

Mansveld zegt verder dat er geen bewijs is dat het geluid van windmolens ernstige medische klachten veroorzaakt.

Naar onze mening roept mevrouw Mansveld maar wat.

‘Geluid windturbines maakt ziek’

Mensen die in de buurt van windmolens wonen, kunnen ziek worden van het geluid van de turbines. De klachten lopen uiteen van slaapproblemen tot aan duizeligheid en angststoornissen, zo onderzocht Universiteit Utrecht.

Een student van Universiteit Utrecht, Kinanya Pijl, analyseerde beschikbaar wetenschappelijk bewijs over de gevolgen voor de gezondheid van windturbinegeluid.

Depressie
Omwonenden kunnen extra prikkelbaar zijn, concentratie- en leerproblemen hebben, aan depressies lijden en last van oorsuizen (tinnitus) hebben zo bleek. Ook slaapproblemen komen veel voor.

Kinanya Pijl studeert rechten aan de Universiteit van Utrecht, liep stage en deed onderzoek bij een advocatenkantoor* en hoopt dit voorjaar af te studeren.

*Conducted independent research and reported on the European human rights perspective on wind turbine noise effects on human’s health and well-being.