Susan Crockford: Lezingen in Nederland

The polar bear catastrophe that never happened.

Wij mochten Dr. Susan Crockford verwelkomen in Nederland, waar zij enkele voordrachten heeft gehouden over de ijsbeer. De Groene Rekenkamer bood een fraaie setting in de Haaienzaal in Blijdorp – Door zijn ‘knuffeligheid’ vergeten we wel eens dat de ijsbeer, net zoals de haai, een roofdier is…

Susan Crockford bood een zeer brede kijk op de biologie en het levenspatroon van de ijsbeer. Ze gaf daarbij een overzichtelijke analyse van hoe wetenschappers met modellen compleet de plank missloegen over het verwachte uitsterven van deze ‘klimaatmascotte’, en hoe het beest werd ingezet om klimaatretoriek kracht bij te zetten. Het tegendeel is waar, want het gaat gelukkig heel erg goed met de ijsberenpopulatie! Crockford weet hiervan uitstekend de oorzaken te benoemen, en voorziet een mooie toekomst voor deze fantastische beesten. Zij lijkt als enige het gedrag van de ijsbeer te begrijpen. Wij snappen werkelijk niet waarom de Victoria University, waaronder zij werkzaam was, dit een reden vond om haar aanstelling af te nemen.

Al met al staat het als een paal boven water dat – om meerdere redenen – de ijsbeer in elk geval niet “de kanarie in de kolenmijn” is. Vanaf 11:49 min. is zij aan het woord:

Studio De Blauwe Tijger nam de registratie en de productie van deze video voor zijn rekening, waarvoor onze waardering.

Naschrift:

Het recente werk van Sir David Attenborough: meer Arctisch klimaatalarmisme, minder wetenschap

Een GWPF productie, ingesproken door Susan Crockford. Bijgeplaatst op 27-1-2020.

Voordracht college Ypenburg

Er bleek naast de lezing voor volwassenen, zich ook een mogelijkheid voor te doen om het verhaal over de ijsbeer te doceren op een middelbare school. Susan Crockford past haar verhaal naadloos aan op de jongere generatie.

Voor de bevlogen biologie docente Marjo Jongkind van Lyceum Ypenburg was dat een uitgelezen kans om de leerlingen uit de bovenbouw van HAVO en VWO te laten kennismaken met de praktijk van dit zo mooie vak. En dat, toegepast op een zo actueel thema bovendien – en in het Engels.

Wij hebben de registratie van dit gastcollege geïntegreerd met de dia’s. Wie iets dacht te weten over het concentratievermogen van scholieren, die overtuigt zich hier van een geboeid publiek:

Leerlingen kunnen de inhoud van de lezing hier downloaden: