Lezing ijsberenspecialist Susan Crockford in Blijdorp
Als tweede lezing in onze reeks “iconen van het klimaatalarmisme”.
Er is geen groter klimaaticoon dan de ijsbeer. Wie herinnert zich niet de beelden, verspreid door National Geographic, van een uitgemergelde ijsbeer die letterlijk op zijn laatste benen liep. De gevolgen van klimaatverandering, aldus het tijdschrift. Een claim die later herroepen werd.
In zulke gevallen is de Canadese zoöloog Susan Crockford er als de kippen bij om een factcheck te doen.
Op haar populaire blog https://polarbearscience.com/ schreef ze honderden stukken over het lot van de ijsbeer. Volgens haar gaat het helemaal niet zo slecht met de ijsbeer en staat de populatie er uitstekend voor. Dit tot grote ergernis van een aantal bekende ijsberenonderzoekers die haar de afgelopen jaren hard hebben aangevallen om haar standpunten. Crockford had ook een onbetaalde aanstelling bij de University of Victoria (die haar toegang gaf tot de wetenschappelijke literatuur en haar in staat stelde om vanuit de universiteit lezingen te geven) maar die aanstelling is dit jaar zonder opgaaf van reden opgezegd.
Crockford is van 15 t/m 19 november op uitnodiging van Stichting CLINTEL en Stichting De Groene Rekenkamer te gast in Nederland en zal verschillende lezingen geven. Op zondag 17 november organiseren CLINTEL en de Groene Rekenkamer een lezing van Crockford in Blijdorp. Bezoek aan de dierentuin – en het ijsberenverblijf – is inbegrepen. De lezing vindt plaats in de spectaculaire haaienzaal.
Programma:
- 13:30 inloop, rondneuzen in de haaienzaal
- 14:00 lezing en vragen
- 15:30 einde lezing, signeren van boeken en boekverkoop
- (we werken nog aan een rondleiding bij het ijsberenverblijf met een van de verzorgers)
- verder bezoek aan dierentuin mogelijk tot 17:00
Koop hier uw ticket:
Stichting De Groene Rekenkamer
is een door ingenieur-wetenschappers en journalisten opgerichte stichting met als missie: Cijfermatige controle van economische en/of wetenschappelijke aannames, berekeningen alsmede de daar aan gekoppelde conclusies … –> Lees hier verder …
Graag zou ik iets meer willen weten over het feit dat mensen 24 uur per dag zuurstof inademen en 24 uur per dag CO2 uitademen.
Wat betekent dat voor het CO2 nivo in onze atmosfeer?
M.vr.gr.,
Marius J.Varekamp
M. J. Varekamp,
Een mens ademt ~ 1 kg CO2 per dag uit. Voor alle mensen op Aarde komt dat neer op ~0.5 GtC (gigaton koolstof) per jaar. Deze CO2 blijft ongeveer een half jaar in de atmosfeer, het merendeel wordt gebonden in de jaarlijkse landbouwgewassen. Dit geeft dan een éénmalige verhoging van ~0.1 ppm CO2 in de atmosfeer. Door verbranden van fossiele brandstoffen komt ~40 GtC per jaar in de atmosfeer. Dit resulteert in een jaarlijkse verhoging van momenteel ~2.5 ppm CO2.
Dus geboortebeperking
?? Fg, gelieve uw reacties als normale zinnen te formuleren. De redactie.
@ M.J. Varekamp,
Ik hoor William Happer zeggen dat die menselijke omzetting op zo’n 2 kg/etmaal neerkomt. Maar is het van belang? Grote lijnen wel. Het is een gegeven dat de menselijke productie zo’n 5% van de koolstofkringloop bedraagt. Hoe dat dan vervolgens de CO2 concentratie in dekatmosfeer zou kunnen domineren, is mij niet duidelijk. Dat zou alleen kunnen als om de een of andere reden het “natuurlijke systeem” in een of ander delicaat evenwicht zou verkeren, waar geen goede aanleiding voor bestaat. Dit is onderwerp van een artikel binnenkort op deze site.