Windenergie – niet klimaat – oorzaak massale Blackout Zuid Australië

Maandag 3 oktober 2016

Een gastbijdrage van Gert-Jaap van Ulzen

hello-hello

Woensdag 28 september jongstleden zal een dag zijn die bij de inwoners van Zuid Australië nog lang in het geheugen blijft staan. De 1,7 miljoen inwoners werden geconfronteerd met een langdurige stroom uitval, een landelijke BlackOut.

De groene adepten riepen direct dat deze massale stroom uitval een gevolg was van een – eens in de 50 jaar – storm, waarbij die storm en hagelbuien het gevolg was van ‘klimaat verandering’. Door die storm knapten de hoogspanningsmasten als lucifershoutjes met een gigantische stroomstoring als gevolg. Een enorme media spin begon vrijwel direct zie bijvoorbeeld Groene adepten framen ‘het klimaat’ als oorzaak BlackOuts . Ook de Guardian en de Huffington Post lieten zich niet onbetuigd

De werkelijkheid is helaas een andere – namelijk de aanwezigheid van 40% wind energie. Boven een bepaalde windkracht (storm) schakelen de windparken om veiligheidsredenen automatisch af. Dat is maar goed ook, want rond vliegende windturbines kunnen onaangenaam hard zijn (zie ook South Australia pays the price for heavy reliance on renewable energy).

sa-28-sep-16

Blackout Zuid Australië

Door de ‘plotselinge’ uitval van windenergie, ontstond er onbalans in het net, welke niet tijdig kon worden opgevangen. Om te voorkomen dat de blackout zich kon uitbreiden naar de deelstaat Victoria, werd de interconnector tussen Zuid -Australië en Victoria uitgeschakeld.

Blikseminslag in transformatoren en omvallende hoogspanningsmasten zijn daarbij ook niet echt behulpzaam, maar daaraan voorafgaand lag het stroomnet al plat. Net-onbalans. Kolencentrales waren uitgezet en snel schakelende gascentrales waren onvoldoende beschikbaar. Deze blackout kwam ook niet als een verrassing – de netbeheerder zelf had er al in 2014 (en 2015) voor gewaarschuwd;

aemo-2014

Waarschuwing netbeheerder voor blackout Zuid-Australië in 2014

Dat ‘het klimaat’ meer weersextremen – in dit geval een storm – tot gevolg zou hebben is al evenzeer onzinnig. In ons eigen land zijn er apostelen die meer intensieve regenbuien claimen, de weermannen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben er blijkbaar geen last van. In het AR5 rapport van het IPCC staat dan ook keurig vermeld dat er geen trend waarneembaar is inzake meer weersextremen. Zo er al een trend waarneembaar zou zijn, dan zijn dat juist minder weersextremen …

Ook in Nederland en Duitsland moet de netbeheerder steeds vaker ingrijpen om het elektriciteitsnet stabiel te houden. Het is dan ook wachten op een massale blackout bij ons. Het maximale percentage wisselvallige wind- en zonnestroom wat het Duitse net kan absorberen ligt rond de 30%, hetgeen dit jaar wel gehaald zal worden. Voor Nederland ligt dat percentage iets lager – een educated guess komt uit op 25%. Dat percentage ligt iets lager omdat wij – in tegenstelling tot Duitsland geen waterkrachtcentrales als snelle backup hebben.

dl-netingrepen-768x481

Overigens ligt in Duitsland het stopcontact op zee Dolwin2 al weer enige maanden plat, waardoor de windstroom van de parken Godewind1 & 2 (332MW & 252MW) niet aan land gebracht kan worden (Stopcontact op zee #Dolwin2 weers eens maanden uit de roulatie). In zoverre zal een storm op de zuidelijke Noordzee weinig uitmaken voor de net stabiliteit.

Wel zal dat veel uitmaken voor de rekening die de firma Tennet aan de firma Dong moet betalen – voor niet geleverde windstroom. Over 2015 mocht Tennet al bijna € 400 miljoen daarvoor betalen en dat zal over 2016 zo alleen maar meer worden. Het netbeheerders tarief wat Tennet in rekening brengt bij de Duitse consument stijgt volgend jaar met 80%. Dan weet u wat u te wachten staat over een paar jaar.

Dit artikel verscheen ook op http://gertjaap.van-ulzen.nl/blog/?p=1838