Stoppen met miljarden vretende obsessie voor windmolens
Woensdag 7 januari 2015
De hoofdredactie van de Telegraaf pakt vandaag vernietigend uit naar het windmolenbeleid van de regering.
Blauw
Een innovatie van de Universiteit Utrecht lijkt een doorbraak te betekenen voor de zoektocht naar duurzame energiebronnen. De onderzoekers hebben ontdekt dat het opwekken van energie uit osmose van zoet en zout water, waarmee nu al op de Afsluitdijk wordt geëxperimenteerd, veel rendabeler kan.
Door het zoete water flink te verwarmen neemt het rendement van de blauwe energiecentrale met 300 procent toe. Opeens kan Nederland zomaar een koploper worden in de energierevolutie.
Ondertussen is de regering in de ban van het monster dat ’Energieakkoord’ heet. Op grond hiervan moet de overheid de komende jaren maar liefst 18 miljard euro steken in de aanleg van duizenden windmolens. Een project waar eigenlijk alleen de windmolenlobby meer energie van krijgt.
De snelheid waarmee duurzame energie zich ontwikkelt, maakt dat het nu aanleggen van bij voorbaat verouderde windparken Nederland alleen maar verder op achterstand zal zetten.
Er lonken betere alternatieven op het gebied van zonne-energie en nu ook dus blauwe stroom. Het kabinet is het aan de samenleving verplicht om verantwoord met belastinggeld om te gaan. In dit geval betekent dat dus stoppen met de miljarden vretende obsessie voor windmolens. Het vizier dient gericht te zijn op echte vernieuwing, waarvan blauwe energie een veelbelovende optie is.