De betekenis van het vonnis betreffende koraalprofessor Peter Ridd
Een bijdrage van Jeroen Hetzler.
Een poosje geleden werd professor Peter Ridd, verbonden aan de James Cook University in Australië ontslagen vanwege een publicatie over de staat van het Great Barrier Reef (GBR). Zijn zonde, aldus André Bijkerk op Climategate:
…hij wees erop dat de berichten over het afsterven van het AustralischeGreat Barrier Riff (GBR) waren gebaseerd op ondeugdelijk wetenschappelijk onderzoek. Dat was tegen het zere been van enkele van zijn collega’s. Hij werd door de James Cook universiteit, waaraan hij was verbonden, ontslagen.
De smoes die werd verzonnen, maakte het ontslag verdacht. Het moge duidelijk zijn dat dit lijnrecht ingaat tegen de heersende opvatting, zeker doordat het GBR het poster child is van Down Under, net als de ijsbeer van ons boreale halfrond. Wíj weten inmiddels dat de ijsbeer gedijt als nooit tevoren en dus alle doemdenkende planeetredders zoals Greenpeace en WWF in hun biologische hemd zet. Dit maakt het extra intrigerend. Immers, Dr. Susan Crockford laat zien hoe goed het met de ijsbeer gaat in haar boek The polar bear catastrophe that never happened. Haar overkwam het lot van Ridd niet, al werd er een malicieuze gefaalde poging ondernomen haar in diskrediet brengen.
Terug naar Ridd. Wat schreef hij eigenlijk? Samengevat:
Maar het inzicht schrijdt voort. Inmiddels weten de insiders dat koraalbleking business as usual is. Vreemd dat dat nooit voor het acht uur journaal is geweest. Maar we weten ook dat het, eh … zeg maar zo goed als uitgestorven great barrier rif zich keurig aan het herstellen was en juist een enorme veerkracht vertoont.
Een mens met gezond verstand vraagt zich af wat het bezwaar tegen een dergelijke bevinding is. Men kan het erover eens zijn of niet, drinkt een glas, doet een plas en alles gaat door zoals het al eeuwen was. Mij lijkt dit de normaalste zaak binnen de academische wereld. En dit is maar goed ook. Maar klimaat, en al de daarmee samenhangende doemscenario’s, vormen een pijnlijke en storende uitzondering. Hier betreedt politiek geëngageerde morele verontwaardiging gepaard aan onduidelijk metafysische idealen de schijnbaar gewijde grond van wat als klimaatreligie kan worden omschreven. Kortom een atypisch wetenschappelijk fenomeen dat alleen al hierom zichzelf buiten het academisch debat plaatst. …Zou men denken, maar tot veler verbijstering vindt het tegengestelde plaats: de gevestigde klimaatacademische wereld bestempelt elke afwijkende mening van de Al Goriaanse doctrine als ketterij. Soortgelijke voorbeelden uit het verleden zijn Galileo en het heksenproces in Salem. In beide gevallen speelde een equivalent van de 97%-consensus een doorslaggevende rol bij beide academische misvattingen.
Dit roept associaties op met het hedendaagse klimaatalarmisme: gezond verstand, tolerantie en academische ruimte voor uiteenlopende meningen, mits geloofwaardig onderbouwd, verliezen terrein aan groepsdenken, cultuurpessimisme, oikofobie en verwante politiek-ideologische beginselen, iets wat naar mijn mening Arthur Rörsch ( hier) aanduidde met de term Science Friction (zie zijn intrigerende boek met de gelijknamige titel). Op de achterflap van dit boek lezen we:
Multatuli was wellicht in ons land de eerste die zich heeft gewaagd aan een studie over de tegenstelling tussen de vooruitgang van de wetenschap en de belemmering ervan door het opdringen van vooroordelen en de incompetentie van onderzoekers.
Een pleidooi dus voor het onbelemmerde streven naar waarheid. Het moge duidelijk zijn dat dit even actueel is in deze tijd vanwege het klimaatgroepsdenken. Thans is onze Coalitie geheel in de greep hiervan. Dit beleid, nog voor het goed en wel is begonnen, blijkt zo aantoonbaar in strijd met de realiteit dat het overeind moet worden gehouden met een poging alle denken in één richting te forceren zoals met de geflopte hockeystickgrafiek van Mann, mondiale temperatuurdatamanipulatie (homogenisatie genoemd), een ongeloofwaardige poging om autoriteit te verwerven door het opdringen van een imaginaire 97%-consensus etc. Elke fatsoenlijke zelfstandig denkende wetenschapper zou zich hiervan moeten distantiëren. Hier keren wij terug naar Ridd:
Hij vocht zijn ontslag aan bij de rechter. Die stelde hem in het gelijk.
Dit verdient aandacht want de mediastilte hierover is opmerkelijk. Juist waar de motivatie van de rechter precies weergeeft waar o.a. ook Arthur Rörsch de aandacht op vestigt. Ik haal zijn zinsnede nogmaals aan:
de belemmering ervan [academisch vrije wetenschapsbeoefening] door het opdringen van vooroordelen en de incompetentie van onderzoekers.
Het is bemoedigend hoe de Australische rechter het belang van vrije academische wetenschapsbeoefening over het voetlicht wist te brengen. Dit verschilt niet van de situatie van Galilei 350 jaar geleden, al had deze niet een dergelijke rechter aan zijn kant. En die arme van hekserij beschuldigde vrouwen in Salem in 1692 hadden evenmin enige schijn van kans tegenover de academische consensusautoriteit van haar rechters.
Het moge duidelijk zijn dat groepsdenken, zondebok denken, vooroordelen, intolerantie, angst voor status en verlies van onderzoeksgelden de academische vrijheid belemmeren en een constant gevaar vormen. Peter Ridd heeft het geluk gehad een rechter met gezond verstand te treffen. Beter dan hier in Nederland de activistische rechter in de Urgenda-zaak overigens.
Waar ging het over in de rechtszaak van Peter Ridd?
Vooralsnog is de situatie van Ridd niet uniek. De gemene deler blijkt steeds dezelfde: intolerantie tegenover bevindingen die alarmistische Al Goriaanse doemscenario’s weerspreken. Is men bang voor de confrontatie met de observaties? Het fanatisme, grenzend aan haatdragendheid, van die kant wekt verbazing op, zeker in het licht van het bovenstaande. Het licht van de waarheid is kennelijk voor groepsdenkenden, onbekend met de basale imperatieve onafhankelijk academische vrijheid van denken, te verblindend om te verdragen. Althans waar het klimaat betreft. Des te meer een bewijs dat er meer speelt dan wetenschap. Het moge duidelijk zijn dat deze uitspraak de kern raakt van het academisch debat zoals dit behoort te zijn. Het door activisten gekaapte debat over het klimaat heeft alle grenzen van academische usance overtreden. Het mag geen reden zijn voor universiteiten om het intellectuele debat te laten overweldigen door de staatvechters van het klimaatgeloof. Ik vrees evenwel dat het te laat is.
Derhalve blijft van kracht: Ceterum censeo Legem Climae delendam esse
(Overigens ben ik van mening dat de Klimaatwet vernietigd moet worden)
Ridd, Peter (2017) The extraordinary resilience of Great Barrier Reef corals, and problems with policy science. In: Marohasy, Jennifer, (ed.) Climate Change: the facts 2017. Connor Court Publishing, pp. 9-23.
Geachte heer Hetzler,
wij zullen terug moeten naar de basis van “het wetenschappelijk denken” en dat is zo’n 200 jaar terug: dat is de tijd van Charles Darwin. en Charles Dickens, Kant Schopenhuae v.d.Waals om enkele te noemen. Kortom de tijd van de Verlichting, waaruit het idee ontstond, dat als je goed wetenschappelijk dacht, dat je ten slotte zo veel kennis kon op doen, dat je voor nieuwe ideeën geen inspiratie van buiten af b.v. religie, nodig zou hebben. In die tijd was je prof op persoonlijk titel: Een uitstekende beschrijving van deze periode kunt u vinden in dé biografie over Charles Darwin. Charles Darwin is een wetenschapper geweest, zoals de huidige dynamische hoog opgeleide wetenschappers wel van dromen, maar nooit zullen kunnen durven zijn!! In die tijd kende de elite elkaar van de dure kostscholen, wat tot een beperkt wereldbeeld leijdt!! Eind 19-de eeuw is de door openbare gelden gesponsoorde wetenschapsbedrijverij pas in het zadel geholpen. De huidige wetenschapper, met zijn/haar veel te grote broek/string, zit dus scheef onderuit gezakt veel te hoog te paard! De veel verguisde president Trump heeft dat goed in de gaten gelet op zijn opmerking:”De wetenschap heeft haar eigen politieke agenda en dus gaan wij gewoon door met onze kolen graverij.” Het is u ongetwijfeld opgevallen, dat zeker in Nederland de wetenschapppelijke scene aan een ernstige mate van titelfetisjisme le/ijdt. In de AngelSaksische standen maatschappij had de adel belang bij, de schare die de wet niet kent (Als je voor een dubbeltje geboren bent, dan wordt nooit een kwartje!)…Vandaar, dat de gemiddelde wetenschapper de gemiddelde burger/kiezer niet als een denkend wezen ziet staan! Zoals u verder weet heeft Nederland “goed” wetenschappelijk onderwijs om politici ( onderontwikkelde hoog opgeleide alfa en beta science fobe gamma’s) te ondersteunen bij het nemen van de goede beslissingen…vandaar het één tweetje tussen politiek en wetenschap! Maar het is erger het is feitelijk een néé drietje samen met de linkse pers, voor wie, die niet links denkt zo niet volledig dement dan toch wel ernstig geestelijk gehandicapt is..toch? Daar is de zaak van Prof Ridd een schrijnend en dus triest voorbeeld van. Deze gang van zaken is overigens standaard in de AngelSaksiche wetenschappelijke wereld, want zo ging Charles Darwin ook om met zijn tegenstanders om. Overigens is consensus géén wetenschappelijk argument en dat is het zwakke punt in de linkse beargumentering van alles betreffende het klimaat!. Tot wat voor een puinhoop de draagvlakverlakkerij ten slotte leidt, zien wij in de hele gang van zaken bij de Brexit.
In de oorspronkelijk Nederlandse wetenschappelijke wereldwerd de discussie hoofdzakelijk op grond van wetenschappelijke argumenten gevoerd.
Met de Mammouthwet werd het superieure Hollandse onderwijssysteem om gevormd naar het inferieure AngelSaksische onderwijsopzet. Met het doel iedereen aan een hogere opleiding te helpen..een duidelijk politiek doel. Hierdoor.wij nu wereldwijd te maken hebben te maken met de kwalijke gevolgen van deze onderwijs vervorming.
N.B. De Mammouthwet is opgezet ergens in de zestiger jaren toen de gedachte was, dat het leven maakbaar zou zijn..het toppunt van het Verlichtingsdenken..in de afgelopen decennia is dit uitgangspunt onhoudbaar gebleken. Maar met het peiece de resistance: dit overspannen wetenschapsidee nog niet dus, want dat verdient te goed..toch??
Met vriendelijke groeten
Wij, gewoon geschoolde geestelijk kern gezonde BeleidsSmakers, 95 % van ons Hollanders dus!
Jammer dat Peter Ridd in Hoger beroep in het ongelijk is gesteld