Het was een verrassing voor Hans Labohm. We wisten het goed geheim te houden, hij wist niet beter dan dat hij ‘gewoon eregast’ zou zijn. Maar dat hij dan ook moest speechen…? Voor wie hem kent, is dat natuurlijk geen enkel probleem voor Hans. Kijk hieronder de uitreiking van de GroeneHelden prijs en de speech nog eens op uw gemak terug, waarin hij begint met uitspraken als:

“Het gaat niet alleen maar om klimaatdiscussie, het gaat ook om het op de schop nemen van de samenleving.

…. en de prestaties van die verschillende systemen, waarbij ons systeem met vrijheid en de markteconomie het natuurlijk het beste doet; toen was ik al bang dat de klimaathype aanleiding zou geven tot meer regulering en een tendentie van ons economisch model in de richting van centrale planning. En we wisten, uit de ervaringen en ook uit de theorie, van de jaren 70 dat het centrale plan model en minder welvaart oplevert en minder vrijheid voor de mensen. Dus als econoom was ik bang voor een dergelijke ontwikkeling. En ik dacht nou, de mensen zullen wel verstandig zijn….”

Dergelijke bespiegelingen bieden een nuttig perspectief als we kijken waar het klimaatparadigma en de krachten hierachter inmiddels toe hebben geleid.

Ik zou zeggen, kijkt u verder naar zijn betoog!

Voldoende ruimte en gelegenheid om in de pauzes kennis te maken en van alles te bespreken in de wandelgangen. Hier zien we ondermeer Fred Udo in gesprek met de nieuwe secretaris van de stichting, Joep Stuart. 

Mogelijk krijgt Joep als afgestudeerd natuurkundige nog een lesje fysica van de atmosfeer, of het nut van windmolens, tenzij natuurlijk besproken wordt hoe de mensen het best overtuigd en benaderd en aangesproken kunnen worden. Daar zal Joep intensief mee bezig gaan de komende tijd.

Hans en David ook oude bekenden, natuurlijk.

 

 

Nadenken maakt hongerig en dorstig. Dat kan empirisch worden vastgesteld. En stof tot nadenken was er! Gelukkig was de catering in het Planetarium overvloedig.

 

 

Op de stand van de stichting was het mogelijk om publicaties aan te schaffen. Voor deze feestelijke gelegenheid hadden we ook een fraaie jaarkalender 2019 van de “klimaatcartoonist” (het moet niet veel gekker worden) Josh in huis gehaald. Deze kunnen overigens nog nabesteld worden zolang de bekende voorraad strekt! (de cartoons zijn weer ge-wel-dig!). Afgerekend wordt hier op de foto overigens door Jasper, een van de drie leden van het organisatiecomité. Deze boomlange filosoof in-spé zullen we nog vaker tegen gaan

komen, als het goed is. Maar eerst danken we hem voor zijn inzet.

Ook voor de vrijwilligers van de dag, Danique en Marinka: duizend keer dank. Gastvrij en fotogeniek mag ik wel zeggen, of mag je dat juist niét zeggen van een fotograaf? Speciaal voor jou ook de video’s op deze site: om de lezingen nog eens te beluisteren en bekijken.

De Britse Cartoonist Josh heeft natuurlijk de blikvanger voor de Ontgroeningsdag ontworpen. Herkende u “Minister van Economie en Klimaat” Wiebes? De harde getallen uit het thema van de dag slaan natuurlijk evenzeer op de financiën als de fysica. Die kosten staan op zijn groene stropdas gegrift en juist deze sleurt hem mee in de roterende beweging van … (niet eenieder herkende deze als zodanig) een windturbine. Dit staat natuurlijk model voor de onhoudbare groene gekte en vroeg of laat doet de realiteit van alles (de wal) het schip (de groene waan) keren. Maar hoe dat zal gaan?

Niet iedereen is hiervan zo doordrongen als de gemiddelde bezoeker van de Ontgroeningsdag en zij hebben vaak een heel andere perceptie en natuurlijk ook conceptie van de klimaat- en energiekwestie.  Dit is terug te zien in deze cartoon van Josh, een cadeautje van ons aan u in de geest van de kalender: