Klimaatfilm The Uncertainty Has Settled wereldwijd online beschikbaar

Dinsdag 11 juli 2017

Afgelopen week ging de documentaire The Uncertainty Has Settled wereldwijd online in première. De film is beschikbaar via Vimeo On Demand

In de 90 minuten durende film zet de uit Berlijn afkomstige filmmaker Marijn Poels vraagtekens bij de groene klimaatideologie en klimaatverandering in zijn geheel. Hij snijdt hiermee een controversiële discussie aan. Het klimaat verandert zich, dat is een feit! Maar wordt het nu kouder of juist warmer? Drijft CO2 de temperatuur of is er iets heel anders aan de hand? Wat is eigenlijk de optimale temperatuur voor onze aarde? Is dat de temperatuur die we nu hebben?

Klimaatverandering is Big Business geworden. Wanneer je twijfelt aan de heersende klimaatwetenschap ben je complotdenker, klimaatontkenner of Donald Trumpaanhanger. Die grote dogma’s maken het thema gevoelig, vooral voor een linkse idealist als ik. Maar tevens dwingt het me ook mijn eigen ideologie aan de kaak te stellen. Anders heb je het gevaar dat je eigen gedachtegoed een religie wordt”, vertelt de filmmaker. In zijn documentaire, die in Berlijn, Zwitserland en Los Angeles in de prijzen viel als beste documentaire, bezoekt hij zowel reguliere klimaatwetenschappers als critici.

The Uncertainty Has Settled is de eerste episode van zijn geplande trilogie. “Na jaren documentaires te hebben gemaakt over internationale samenwerking in veelal ontwikkelingslanden wilde ik eens iets anders, in ons eigen Europa.” verteld Poels. “Globalisering en het huidige klimaatbeleid, de energie transitie, veroorzaken radicale veranderingen in onze samenleving. De kleine boer gaat gebukt onder Europese bureaucratische regels, de multinationals gaan vrijuit. Veel boeren zijn door o.a. deze omstandigheden energieleveranciers geworden. Ze verbouwen bio-energie of hebben hun land verpacht voor windparken. Ons eten maakt plaats voor energieplanten dankzij de miljarden CO2 subsidies die Europa vrijmaakt. De normale boer wordt met uitsterven bedreigt en steeds meer families kunnen hun energierekening niet meer betalen. Doen we daar eigenlijk goed aan?”, aldus Poels.

Poels claimt in zijn film geen waarheid maar balanceert tussen de grote dogma’s en bezoekt daarvoor de invloedrijke wetenschappers in New York, London, Stockholm en Hamburg. Een persoonlijke en eerlijke zoektocht van een man die net zo beïnvloed wordt door een wereldwijze buurman als door één van de beste wetenschappers ter wereld. Een pleidooi voor kritisch en zelfstandig nadenken.

De film is wereldwijd online te bekijken via www.theuncertaintyhassettled.de