Man vast voor beleggingsfraude zonne-energie

Donderdag 18 mei 2017

De FIOD heeft op dinsdag 9 mei 2017 een 51-jarige man uit Barchem (Gelderland) opgepakt in een onderzoek naar beleggingsfraude met zonnepanelen en zonneparken. De man, Frans. W., spon de afgelopen jaren een web van financiële bedrijfjes waarbij hij nagenoeg alle financiële regels aan zijn laars lapte. Dat blijkt (onder meer) uit een openbaar verslag van de curator van zijn in januari failliet verklaarde bedrijf Dumapa, gevestigd aan de Keizersgracht in Amsterdam.

Dumapa
Frans W. is oud-inwoner van Lochem maar sinds een aantal jaren woonachtig in een woonboerderij bij Barchem. Uit het verslag van curator mr. J.F.H.M Bartels blijkt dat Dumapa als doel heeft/had: ‘het (in)direct houden van belangen in een beursgenoteerde vennootschap New Sources Energy NV en Crowdwatcher BV alsmede het aantrekken van financiering voor investeringen in energieparken.’ Frans W. is bestuurder en enig aandeelhouder van de vennootschap.

Vennootschappen
Frans W. is verder (indirect) en enig aandeelhouder en bestuurder is van de vennootschappen LW Holding BV, Stichting Administratie-kantoor Zoneco en Zoneco Holding BV. Dumapa is als vennootschap bestuurder en enig aandeelhouder van Crowdwatcher BV en bestuurder van Nieuw Hollands Groen NV (NHG). Verder heeft Dumapa een aandelenbelang van 33,3% in NHG. NHG houdt op haar beurt (in)direct belangen in de vennootschappen Nieuw Hollands Groen Participaties BV. en Spotenergy BV.

Frans W. was volgens de FIOD ook bestuursvoorzitter van de beursgenoteerde onderneming New Sources Energy. Hij is al eerder veroordeeld voor oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte.

Nieuw Hollands Groen heeft een aandelenbelang van 80,35%, oftewel zo’n 40 miljoen aandelen, in de beursgenoteerde vennootschap New Sources Energy NV (NSE) houdt. NSE is genoteerd aan de beurs (Euronext) in Amsterdam, maar de handel is eind april voor onbepaalde tijd stilgelegd. NSE is weer enig aandeelhouder van New Sources Energy Germany BV, dat weer een aandelenbelang van 100% in Zoneco GmbH heeft. Een GmbH is de Duitse versie van een besloten vennootschap.
NHG werd weer bestuurd door Dumapa Holding.

De fiscale opsporingsdienst vermoedt dat Frans W. van het ingelegde geld van circa € 6 miljoen slechts een fractie heeft belegd en de rest in andere zaken heeft gestopt.

Het gaat om beleggingsproducten van onder andere Zoneco Holding, LW Holding, Dumapa Holding en Crowdwatcher. De vennootschap Dumapa Holding ging in januari failliet en de verdachte is in maart ook persoonlijk failliet verklaard. Het onderzoek begon na een aangifte door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Op zijn woning is nu beslag gelegd. Waar het verdwenen geld precies is gebleven, wordt nog uitgezocht.

Is dit verhaal bijzonder?
Nee.
In de omgeving van Apeldoorn, Twenthe en in de Achterhoek zijn meer van dit soort charlatans bezig bewoners van voornamelijk boerderijen en eigenaren van grote stukken land, op te lichten.

Ons advies is om als particulier beslist geen geld in dit soort figuren te investeren, ook al zijn de praatjes nog zo mooi.

De Groene Rekenkamer komt binnenkort met nog meer onthullingen, niet alleen uit de PV sector maar ook uit de windsector. Ook daar viert fraude, corruptie en oplichting hoogtij.

U leest hier wat u niet in de MSN leest of hoort.