De soap die Biomassa Centrale Zutphen heet, BMC dus
Zaterdag 17 september 2016
Twee jaar geleden, Zutphen is in rep en roer, er wordt een biomassavergasser gebouwd bovenop een voormalige stortplaats die nog vol ligt met chemicaliën.
De BMC moet gebouwd worden op een voormalige vuilstortplaats Fort de Pol. De ironie wil dat voor de bouw van de kolos van 30 meter breed, 40 meter lang en 30 meter hoog flink geheid moet worden. 78 heipalen van 15 meter lang moeten dwars door de kunststof afscherming van de vuilstortplaats geheid worden.
Bij het heien verwachten experts dat deze chemische verontreinigingen zich op korte termijn met het grondwater zullen mengen en met de onderstroom in noordelijke richting (richting Eefde) zullen stromen.
Wij vroegen ons indertijd af hoe de Provincie Gelderland hier tegenover zou staan, of zou de Provincie zich over 10 jaar laten verrassen als in de hele omgeving het grondwater sterk verontreinigd zou zijn? De Milieugedeputeerde beloofde ons de zaak in de gaten te houden, maar ja, je weet hoe dat gaat. Er wrd toch een vergunning verleend.
De Biomassacentrale Zutphen, BMC, een project dat bij voorbaat gedoemd was te mislukken.
Om verschillende redenen.
Niet in de eerste plaats omdat de initiatiefnemer, de heer Frank de Bruijn reeds eerder betrokken was bij het faillissement van een soortgelijke biomassacentrale, Bavin in Veendam.
Het technisch concept van deze biomassacentrale in Veendam was zodanig slecht van opzet dat de centrale uiteindelijk failliet ging zonder 1 kuub gas te hebben geproduceerd.
De Biomassacentrale in Zutphen zou volgens hetzelfde ‘unieke’ concept gebouwd worden.
Toen de Groene Rekenkamer daar op een hoorzitting bij de gemeente Zutphen eind 2014 melding van maakte werden we lachend weggewuifd. De initiatiefnemer van de Biomassacentrale Zutphen wees alle bezwaren van de hand en ontkende keihard dat hij bij Veendam betrokken was.
De arrogantie van wethouder Annelies de Jonge kende die avond geen grenzen.
Ons huiswerk bij de Kamer van Koophandel werd beloond want uit de gegevens van de KvK bleek glashard dat de initiatiefnemer van ‘Zutphen’ via een derde bedrijf wel degelijk voor bijna 100% bij het faillissement van Veendam was betrokken.
En wat blijkt nu?
De initiatiefnemer de Bruijn is verwikkeld in langdurige rechtszaken over schulden die hij bij andere bedrijven heeft.
Het bedrijf i-RES in Badhoevedorp, waar de Bruijn bestuurder is, is door de rechter veroordeeld tot het terugbetalen van leningen aan de bedrijven INC Energy en Comco Partners.
Je zou haast gaan denken dat de Bruijn een deel van de SDE+ subsidie voor BMC, geschat € 60 miljoen, zou gaan gebruiken voor de afbetaling van zijn schulden. Deze biomassa sector hangt namelijk van liegen, fraude en corruptie aan elkaar, maar ja, het is zo lekker groen hè, dan kijkt de minister even een andere kant op.
Een woud van BV’tjes op het postadres van de Bruijn in Breda zal er ongetwijfeld voor zorgen dat hij persoonlijk buiten schot blijft.
De Groene Rekenkamer heeft 2 jaar geleden bij het ECN informatie ingewonnen en de manager van de afdeling die we geraadpleegd hebben zei, dat dit concept nog lang niet voldoende uitgewerkt was.
En dat is het op dit moment nog steeds niet.
We zouden wethouder Annelies de Jonge van Zutphen met klem aan willen raden dit project met directe ingang te staken. Of wilt u de inwoners van Zutphen opzadelen met een miljoenen schuld waar we u 2 jaar geleden al voor gewaarschuwd hebben.