Kamervragen over aanspoelen walvissen op Texel

Zondag 17 januari 2016

Vandaag, zondag 17 januari 2016 hebben Reinette Klever en Dion Graus Kamervragen aan de Minister en de Staatssecretaris van Economische Zaken gesteld naar aanleiding van het stranden van 6 potvissen op Texel in de afgelopen week.

Beide Kamerleden willen weten of de magnetische straling van onderzeese stroomkabels om bijvoorbeeld windmolenparken op zee aan te sluiten de navigatie van zeezoogdieren kan verstoren.

De vragen:

1.)
Bent u bekend met het bericht ‘Weer dode potvissen gezien bij Texel[1]’?

2.)
Bent u ervan op de hoogte dat de elektromagnetische straling van onderzeese stroomkabels om bijvoorbeeld windmolenparken op zee aan te sluiten de navigatie van zeezoogdieren kan verstoren[2][3][4]?

3.)
Kunt u aangeven in hoeverre er bij het plaatsen van nieuwe stroomkabels op zee rekening wordt gehouden met de stralingseffecten op zeezoogdieren?

4.)
Bent u bereid om in het onderzoek naar de doodsoorzaak van de aangespoelde potvissen het verstorende effect van onderzeese stroomkabels mee te nemen, en zo niet, waarom niet?

[1] http://www.nu.nl/binnenland/4197711/weer-dode-potvissen-gezien-bij-texel.html (14-01-2016).

[2] http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1389999/Fears-safety-pod-60-whales-confused-high-voltage-cable-seabed.html

[3] http://www.boem.gov/Environmental-Stewardship/Environmental-Studies/Pacific-Region/Studies/2011-09-EMF-Effects.aspx

[4] http://www.seai.ie/Renewables/Ocean_Energy/Foreshore_Lease_Consultation/Appendix_4_-_Impact_of_electric_and_magnetic_fields.pdf