’Windmolens verder op zee’

Vrijdag 12 juni 2015

VVD wil weten wat verhuizing kost

Er gloort een sprankje hoop voor kustbewoners die vlak voor hun neus, in zee, windmolens krijgen.

De VVD vraagt zich af of deze turbines niet beter verder weg op zee kunnen worden geplaatst. Van het kabinet wil de coalitiepartij weten of dat mogelijk is en hoeveel dat kost.

Oppositiepartijen D66 en CDA hadden eerder al om zo’n analyse van de kosten en baten gevraagd. De kans is groot dat het een Kamermeerderheid haalt.

Toeristen

Het kabinet heeft recent een aantal gebieden op de Noordzee aangewezen waar windmolenparken mogen verschijnen. Een deel daarvan is binnen de 12 mijlszone gepland, tussen de 18 tot 22 kilometer van de kust. De Hollandse kustgemeenten zitten daarmee in hun maag. Zij vrezen dat strandtoeristen het laten afweten als ze vanaf hun badlaken uitkijken op de enorme turbines.

VVD-Kamerlid Veldman wil dan ook van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) weten wat het kost om de turbines die nu vlak aan de kust zijn gepland, te verhuizen naar de achterkant van het windmolenpark.

De PVV wil het liefst helemaal geen windmolens, maar wil ook de bezorgde kustbewoners ter wille zijn. Als die partij zich aansluit bij VVD, CDA en D66, dan is er een Kamermeerderheid voor de doorrekening van het windmolen alternatief.