Kamp ziet fouten in berekening energiekosten

Zondag 11 januari 2015

Energierekening verder omhoog bij 14% doelstelling

De makers van de Nationale Energieverkenning (NEV) hebben fouten gemaakt in hun berekeningen van de energiekosten die mensen in 2020 naar verwachting betalen.

Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) dit weekend aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van de PVV. Hij betreurt de fouten.

In de NEV werd afgelopen najaar gemeld dat de totale energierekening voor een gemiddeld huishouden in 2020 met € 66 zou zijn gedaald ten opzichte van 2014, maar dat moet € 46 zijn.

Bovendien stijgt de energierekening juist met € 20 of nog meer als in 2020 de doelstelling wordt gehaald dat 14 procent hernieuwbare energie is. Want dat betekent dat er meer subsidiegelden zijn verstrekt, die doorberekend worden aan de gebruikers, aldus een woordvoerster van het ministerie zondag.

Kamp denkt dat 14 procent gehaald wordt. Het Planbureau voor de Leefomgeving en het Energieonderzoek Centrum Nederland, die de NEV jaarlijks opstellen, gaan echter uit van 12,4 procent.

Zie ook Druk Energieakkoord loopt op om de NEV te downloaden

Lees hier de vragen van Reinette Klever en het antwoord van de minister

Het in de vragen genoemde artikel verwijst naar de website DDS. Eén week eerder verscheen het artikel over de Nationale Energie Verkenning op onze website:

De Nationale Energie Verkenning