Gelderse politici gefrustreerd over energiebeleid in Provincie

Donderdag 18 december 2014

Provincie Gelderland gooit in 3 jaar tijd € 48 miljoen in een bodemloze put
Gedeputeerde Traag (D66) heeft boter op het hoofd

Genant, frustrerend, zeer irritant. Dat zijn enkele termen die Gelderse politici bezigen over het duurzaam energiebeleid. De gestelde doelen voor 2020 worden niet gehaald en van veel subsidies voor duurzame energieprojecten is niet duidelijk wat het oplevert, blijkt uit een rapport van de Rekenkamer.

De provincie Gelderland heeft tussen 2012 en 2015 € 48 miljoen uitgegeven om het gebruik van energie duurzamer te maken. Dat geld ging bijvoorbeeld naar het isoleren van huizen, windmolens en slimme hr-ketels. Daarmee hoopt de provincie dat Gelderland in 2020 in totaal 20 procent minder energie gebruikt en 14 procent van de energie op milieuvriendelijke manier wint.

Maar uit het rapport blijkt dat de provincie niet weet of al die projecten ook echt zoden aan de dijk zetten. Dat komt doordat de provincie niet of slecht bijhoudt welke subsidies en maatregelen nu echt werken. Het is vooral een gevoelskwestie. Zo heeft de provincie een site waar je kunt zien of je dak geschikt is om zonne-energie op te wekken, maar of dat ook leidt tot de aanschaf van meer van zonnepanelen is niet bekend.

Sommige Gelderse statenleden noemen de conclusies van het rapport genant en frustrerend.

Gedeputeerde Traag ongeschikt voor deze functie

Gaat u maar lekker slapen, u hoeft zich geen zorgen te maken

Verantwoordelijk gedeputeerde Annemieke Traag (D66) zegt dat het heel moeilijk is om te bepalen of maatregelen effectief zijn. ‘Van sommige maatregelen zie je pas over een paar jaar of ze effect hebben. Andere maatregelen zijn vooral bedoeld om het gedrag van mensen te veranderen. Dat zie je ook niet direct. Dus de belastingbetaler hoeft zich geen zorgen te maken. We gaan de aanbevelingen uit het rapport van de rekenkamer overnemen. We gaan beter in de gaten houden welke subsidies werken en welke niet.’

Tip aan voor gedeputeerde Traag: Kijk eens naar beleggingsclub Raedthuys.