Vergunning gaswinning Terschelling aangevraagd

Donderdag 4 december 2014

Oliemaatschappij Tulip Netherlands BV heeft een vergunning aangevraagd voor het winnen van gas op Terschelling. Dat schrijft het Friesch Dagblad vandaag.

Tulip wil ter hoogte van Hoorn een gasveld van 2 tot 4 miljard kubieke meter aanboren, waarvan een klein deel onder het eiland en het grootste deel onder de Noordzee zit. De totale waarde van het veld wordt geschat op € 1 miljard.

Het oliebedrijf heeft vorige maand een aanvraag voor een winningsvergunning ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. In maart volgend jaar zal de Mijnraad het verzoek beoordelen en de minister adviseren over het wel of niet verlenen van de vergunning.

Het college van B en W van Terschelling staat volgens het Friesch Dagblad positief tegenover de plannen. Dit onder andere omdat Tulip een fonds van naar schatting € 40 miljoen als compensatiegeld beschikbaar wil stellen aan het eiland.

Vertegenwoordigers van onderzoeksbureau IMSA uit Amsterdam praten volgens het Friesch Dagblad namens Tulip al ruim een jaar met vertegenwoordigers van het eiland over deze compensatiegelden.