Het Zwitserse chemiebedrijf Ineos stapt in Brits schaliegas

Vrijdag 21 november 2014

Ineos kondigde gisteren aan dat het voor $ 1 miljard exploratielicenties heeft gekocht voor een grote oppervlakte in Schotland.

Het investeringsbedrag is het grootste tot dusver in Groot-Brittannië en is een opsteker voor de Britse regering, die hoopt op een lokale energierevolutie naar Amerikaans voorbeeld. De Verenigde Staten hebben door hun massale aanwezigheid van schaliegas en -olie lage energieprijzen, wat de industrie een concurrentievoordeel oplevert en veel banen.

Groot-Brittannië moet nu veel energie importeren en is daar veel geld aan kwijt. Recent besloot Londen om een nieuwe kerncentrale te subsidiëren om er voor te zorgen dat er in de toekomst voldoende stroom opgewekt wordt in eigen land. Groot-Brittannië is met Polen het enige land in Europa waar de investeringen in schaliegas van de grond komen.

Eerder stapte het Franse energie bedrijf Total al in de exploratie van Brits schaliegas. Verder zijn in Groot-Brittannië energieconcern Centrica en schaliegasbedrijf Cuadrilla actief. Cuadrilla heeft ook een licentie in Nederland om enkele proefboringen te verrichten.