Tocardo breidt uit door overname

Woensdag 19 november 2014

Tocardo Tidal Turbines, producent van vrijstaande waterkrachtturbines, neemt IHC Tidal Energy over, zo maakte het bedrijf vandaag in een persbericht bekend.

De inlijving van de getijdenenergiedivisie van Royal IHC is een nieuwe stap in de expansie van Tocardo’s activiteiten in Nederland en daarbuiten.
“De overname van IHC Tidal Energy betekent een welkome aanvulling op het productenpakket van Tocardo en biedt ons extra mogelijkheden voor het uitvoeren van getijdenenergieprojecten waar ook ter wereld,” zegt Hans van Breugel, CEO van Tocardo.

Nieuw type getijdenturbine
IHC Tidal Energy, gevestigd in Alblasserdam, ontwikkelde een getijdenturbine met een verticale as die na verschillende testfases dicht tegen het stadium van commerciële toepassing aan zit. Tocardo bouwt getijdenturbines met een horizontale as die al geruime tijd op commerciële basis geleverd worden aan getijdenprojecten.
Zo verkocht Tocardo turbines aan Nepal, voor opwekking van elektriciteit in snelstromende rivieren, en kwam het onlangs een memorandum of understanding overeen met het Koreaanse energiebedrijf Ekornergy voor de levering van turbines met een totale capaciteit van 28 MW voor opwekking van elektriciteit in snelstromend zeewater voor de Zuid-Koreaanse kust.

Expansie
Eerder deze maand verkreeg Tocardo de exclusieve rechten voor de ontwikkeling van een 30 MW centrale bij het eiland Man in de Ierse Zee. Ook elders in Groot-Brittannië en in Canada heeft Tocardo projecten in voorbereiding. Een turbine van Tocardo in de sluizen in de Afsluitdijk levert al ruim vijf jaar elektriciteit aan het net en daar zullen nog dit jaar drie turbines bij worden geplaatst.

De overname maakt volgens Tocardo een verdere versnelling van de expansie van zijn internationale en Nederlandse activiteiten mogelijk. Op sommige offshore locaties zijn verticale-as turbines beter geschikt dan turbines met een horizontale as. Door beide technieken aan te bieden kan Tocardo het energiepotentieel van snelstromend water op zee voor zijn klanten nog beter benutten.

Bram Roelse, CEO van IHC: “Met de verkoop zorgen wij voor een verdere focus van onze kernactiviteiten. IHC Tidal Energy is een stabiel en gezond bedrijf. De activiteiten houden echter onvoldoende direct verband met de strategie van IHC.”
(Bron: persbericht van Tocardo)

Zie ook Proef met getijdenenergie bij Texel

en

Is getijdenstroom de oplossing?