Flinterdun materiaal wekt stroom op
Dinsdag 21 oktober 2014
Een laagje molybdeen disulfide (MoS2) van maar één atoom dik wekt stroom op. Dat ontdekten wetenschappers van het Georgia Institute of Technology in de VS. Het materiaal is doorzichting, extreem licht en zeer flexibel, en het wekt stroom op wanneer het wordt gebogen, gestrekt of onder druk wordt gezet. Dat komt door de piëzo-elektrische eigenschappen van het materiaal.
Door de specifieke eigenschappen is het materiaal zeer geschikt voor de voeding van nano-elektronica, kleine schakelingen die maar weinig stroom nodig hebben. Ook kun je denken aan toepassingen in kleding, waar de beweging van het lichaam zorgt voor de opwekking van stroom. Zo zou je je telefoon in je binnenzak kunnen opladen terwijl je loopt. Of je Google Glass van stroom voorzien. Ook zijn talrijke medische toepassingen denkbaar.
Om stroom te leveren moet het materiaal extreem dun zijn; bij dikkere toepassingen in meerdere atoomlagen verliest het die eigenschap snel. Dat komt doordat in dikker materiaal de elektronen in willekeurige richtingen gaan bewegen, waardoor ze elkaars effect opheffen en de totale lading nul wordt. Het testmateriaal was in staat om 15 millivolt stroom op te wekken.
Het piezo-elektrisch effect in extreem dunne materialen was al eerder voorspeld. De onderzoekers van het Georgia Institute zijn de eersten die het hebben aangetoond.
Zie ook: Researchers develop world’s thinnest electric generator