Nederlandse topman Bayer wil experiment schaliegas in Duitsland
Maandag 20 oktober 2014
Bayer-topman Marijn Dekkers weet dat hij veel over zich heen zal krijgen, toch pleit de Nederlander voor experimenteren met schaliegas in Duitsland. Marijn Dekkers raakt daarmee een gevoelige zenuw in Duitsland.
Met de experimenten wil Dekkers een alternatief scheppen voor de stijgende stroomprijzen in Duitsland. De Nederlander wil zich ook steviger roeren in het debat rond de Energiewende.
De Duitse industriereuzen zien energieprijzen stijgen. Het brengt Bayer-topman Dekkers zo ver om openlijk na te denken over de winning van schaliegas. “Deze methode is een alternatief voor Duitsland. Je zou het op z’n minst moeten proberen en niet – zoals zo vaak – meteen alles categorisch afwijzen”, zegt de Nederlander in de Süddeutsche Zeitung. “Als chemicus weet ik dat je enkel met gecontroleerde experimenten verder komt.”
Duitsland beducht voor schaliegas
Een uitspraak die veel reacties zal uitlokken in Duitsland. De schaliegasmethode ligt er bijzonder gevoelig en werd begin dit jaar op federaal niveau verboden. Dit voorjaar onderschreven ook de milieuministers van alle deelstaten unaniem het verbod.
Toch schoof minister van Economische Zaken en Energie Sigmar Gabriel (SPD) het Duitse ‘nee’ weer op de helling. Hij probeerde in juni een wet voor te bereiden waarin experimenteren mogelijk wordt. Dit voorstel heeft hij nog niet door de Bondsdag weten te loodsen.
Duitse chemiebedrijven ontevreden over Energiewende
Tegelijk wil Dekkers zich in zijn functie als nieuwe voorzitter van het Verband der Chemischen Industrie (VCI) nadrukkelijker bemoeien met het politieke debat. “De VCI komt de komende maanden met een voorstel voor de hervorming van de energiemarkt.”
Volgens hem is het voor een aantal chemische bedrijven niet meer afdoende om ze korting te geven op de energierekening.
“Het idee van de Energiewende is goed, maar de uitvoering ervan niet. Het opwekken van duurzame stroom kost nu te veel.”
Dekkers stipt hiermee twee bijzonder gevoelige dossiers aan in Duitsland. De man die niet zo lang geleden nog werd geroemd voor het geruisloze ombouwen van Bayer, zoekt met deze uitspraken nadrukkelijker de publiciteit.