Zware tegenwind plan Beekbergsebroek in Apeldoorn, geen maatschappelijk draagvlak

Zaterdag 18 oktober 2014

Er liggen mooie groen-energieplannen voor het Beekbergsebroek. Plancoördinator, lokale energiecoöperatie deA, probeert nu de buurt enthousiast te krijgen voor windmolens en een elektrische kartbaan.

Er ligt een een hele stapel plannen, energiezuinige plannen, klaar van verschillende bedrijven die er aan de slag willen met energie-opwekkende (proef)vliegers, windmolens en een elektrische kartbaan.

De Apeldoornse energiecoöperatie deA coördineert de plannen en had vorige week in eigen huis een informatieavond belegd voor de ‘broek-bewoners’, het gebied tussen de Elsbosweg en het Apeldoorns kanaal en de Veldweg en de A1.

knpbbg-5

Het knooppunt Beekbergen met rechts boven de Ecofactorij en links onder het agrarisch gebied Beekbergsebroek (BBB)

De plannen liggen er, zij het nog maar deels uitgewerkt, maar nu zoekt deA ook een draagvlak in de buurt en nodigt bewoners ook uit om deel te nemen. Met een eigen windmolen of andere initiatieven.

Op de info-avond merkte deA-directeur Michael Boddeke al dat de buurt ‘niet zat te springen van enthousiasme’.

“Niet enthousiast? Er was gewoon veel agressie tegen de gemeente om wat ze ons in het verleden allemaal hebben aangedaan”, zegt een buurtbewoner die anoniem wil blijven.

De Groene Rekenkamer vraagt zich af of je wel door moet gaan met een techniek die aantoonbaar bewezen heeft niet rendabel te zijn en al helemaal niet als de buurt er niet om zit te springen. Dit mooie agrarische gebied behoort aan de boeren die er al eeuwen wonen en is ongeschikt voor het oplaten van proefballonnetjes of het inrichten van een industrieterrein waar Apeldoorn al zoveel leegstand kent.

In plaats van lage windmolens zou een paar hectare met zonnepanelen op Ecofactorij 1 op aanzienlijk minder weerstand kunnen rekenen.