Gem. Deventer en Deventer Energie Coöperatie misleiden klanten

Zaterdag 18 oktober 2014

De gemeente Deventer en de Deventer Energie Coöperatie beweren dat de windmolens langs de A1 stroom leveren aan Deventer huishoudens. ‘Rond juli 2015 zijn de molens gereed en zullen circa 2700 Deventer gezinnen kunnen worden voorzien van duurzame elektriciteit’, schrijft de Deventer Energie Coöperatie op haar website.

En de gemeente Deventer doet er nog een schepje bovenop en schrijft: ‘inwoners Deventer gaan stroom gebruiken van eigen windmolens’.

Als medio 2015 de twee windmolens langs de A1 in gebruik worden genomen gaat de opgewekte stroom echter via een nog aan te leggen kabel naar Gelderland. Daarna is het niet te herleiden waar de ‘groene’ stroom blijft.

Deventer wethouder Frits Rorink (CDA) zei dat de tekst op de website inderdaad niet klopt. De stroom gaat naar het open elektriciteitsnet, via de kabel van Liander.

Hoe dat in elkaar zit heeft de Groene Rekenkamer even uitgezocht

Het aansluiten van twee windmolens nabij het A1 bedrijventerrein in Deventer gaat een vermogen kosten. De aansluitkosten kunnen oplopen tot € 10 miljoen. Het hanteren van een oude grens maakt het aansluiten van de twee windmolens die bij het bedrijvenpark gepland staan miljoenen duurder.

Dat komt omdat de netbeheerders oude provinciegrenzen hanteren. In 1998 voegde Deventer na een hevige strijd met de bewoners van Epse en Gorssel de 180 hectare rondom Epse bij Deventer. De gemeente Deventer wilde graag de grond ten zuiden van de A1 in bezit krijgen om daar een bedrijventerrein aan te leggen. De inwoners van de villadorpen Epse en Gorssel bleven in de kou staan.
De gemeente- en provinciegrens werd verlegd, maar niet door de beheerders van de elektriciteitskabels.
Voor Enexis in Overijssel en Liander in Gelderland is de snelweg A1 nog steeds de grens. Volgens een woordvoerder van Liander lagen de kabels al voor de grenscorrectie in de grond.

Enexis zou met een korte kabel kunnen volstaan, maar omdat het nieuwe bedrijventerrein aan de zuidkant van de snelweg A1 ligt moet Liander voor de stroom zorgen. Dat bedrijf heeft daarvoor een nieuwe elf kilometer lange kabel nodig die vanuit Warnsveld bij Zutphen, via Gorssel en Epse naar Deventer moet worden aangelegd.

De kosten daarvan kunnen oplopen tot zeker € 10 miljoen. Ook de twee geplande windmolens worden op het Gelderse netwerk aangesloten nu zij deel uitmaken van het zogenaamde slimme energienet op het bedrijventerrein A1.

Uiteraard betalen de klanten van Liander, huishoudens en bedrijven, de kosten van bijna € 10 miljoen.