Politiek wil rapport besparing windparken openbaar

Donderdag 2 oktober 2014

Politieke partijen uit de provincies Groningen en Overijssel willen dat een rapport openbaar wordt over kostenreductie bij de bouw van windmolenparken op zee.

Onderbouwing besparing
Het kabinet maakte vorige week bekend dat in de Noordzee drie grote windmolenparken worden aangelegd. Eerder waren er plannen om 9 parken te bouwen. Door locaties samen te voegen wordt 3 miljard euro bespaard, stelt minister Henk Kamp (Economische Zaken).

GroenLinks wil die besparing onderbouwd zien. De PvdA in Overijssel, de op een na grootste partij in de Staten, vindt openbaarmaking legitiem, net als D66 en SP.
De VVD twijfelt niet aan de door Kamp genoemde besparing en ziet geen reden om het rapport op te vragen.

Openbaar maken
GroenLinks vreest vertraging van de afspraken voor meer duurzame energie. De partij wil dat gedeputeerde Theo Rietkerk, die namens de provincies permanent in de commissie van de Sociaal Economische Raad zit die de voortgang van het Energieakkoord bewaakt, vraagt om een nu nog geheim rapport openbaar te maken. De SER-commissie vergadert 7 oktober.

Op zee
Een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken zei dat de kostenbesparing van 3 miljard wordt bereikt doordat TenneT een elektriciteitsnetwerk op zee gaat aanleggen. Het rapport van ECN over de kostenbesparing is al te vinden op de site van de rijksoverheid.