Onzekerheid rond bouw windparken op zee

Maandag 15 september 2014

Eneco luidt de noodklok en is bang subsidie te missen. Want dat is de achtergrond van de protesten van Eneco. Heeft Eneco dan subsidie nodig? Natuurlijk niet want het voegt alle ontvangen subsidies gewoon toe aan de jaarwinst.

Eneco waarschuwt dat de bouw van offshore windparken onzeker wordt als er opnieuw vergunningen aangevraagd moeten worden. Eerder heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken verklaard dat hij een nieuw vergunningensysteem wil invoeren voor windparken op zee.

Eneco zegt het zonde te vinden als de oude vergunningen niet meer gebruikt kunnen worden. Het bedrijf ontwikkelt windpark Q4 voor de kust van Noord-Holland. Het project moet een vermogen krijgen van 424 megawatt.

“Hier kan vrij snel een nieuw park gebouwd worden”, aldus een woordvoerder van het concern. Volgens Eneco zal het project een aantal jaren vertraging oplopen als er opnieuw vergunningen aangevraagd moeten worden.

En vervolgens dreigt Eneco nog even: Hiermee komt de doelstelling van 14 procent groene energie in 2020 in gevaar.

Eneco dreigt Nederland te verlaten

Hier openbaren zich de maffiapraktijken van dit soort energiecowboys die subsidie aan hun neus voorbij zien gaan.

Eneco heeft vanmorgen in het NOS Journaal namelijk gezegd dat het bedrijf uit het SER-Energieakkoord dreigt te stappen en in het buitenland zijn “duurzame” heil gaat halen als minister Kamp niet wederom over de brug komt met extra wind-subsidies.

Namens CEO Jeroen de Haas mocht ex milieuactivist, tegenwoordig manager bij Eneco, Ron de Wit zijn dreigementen voor de camera uitspreken.

Chantage

Zou minister Kamp voor dit soort chantage zwichten of trekt hij weer een nieuwe pot open om Eneco een miljardenworst voor te houden?

De doelstelling van het Energieakkoord dreigt onderuit te worden gehaald als minister Kamp al verleende vergunningen gaat herzien, zegt Eneco.
Een woordvoerster van minister Kamp bevestigt dat Kamp de vergunningen vanwege ‘kostenefficiëntie’ opnieuw tegen het licht houdt en binnenkort een besluit neemt. Hij stuurt daar binnen enkele weken een brief over naar de Tweede Kamer.

Uit de discussie blijkt dat offshore windparken kennelijk niet 40% goedkoper gebouwd kunnen worden zoals de minister wil. Eneco begrijpt dat als windparken 40% goedkoper moeten worden gebouwd er ook 40% minder subsidie binnenstroomt, dus minder winst voor de aandeelhouders en minder bonus voor het management.
Nu blijkt de ware aard van Eneco pas goed. Alles draait om de centen, het woord ‘duurzaam’ wordt misbruikt en kan ze gestolen worden.

Paniek in de tent

D66: ‘Minister is regie kwijt’

Volgens D66 laat de reactie van Eneco zien dat de minister de regie kwijt is over het energieakkoord. ‘Wanneer belangrijke spelers zoals Eneco aangeven niet meer te zullen investeren, leidt dat tot grote vertragingen’, zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Van Veldhoven denkt dat de doelen uit het energieakkoord niet meer gehaald worden. Ze heeft hierover schriftelijke vragen aan Kamp gesteld. Ook wil ze snel een debat over het energieakkoord.

Voor mevrouw van Veldhoven die de weg al langer kwijt is:

Energieakkoord binnen een jaar onderuit