Pensioenbeheerder APG rekent beter dan minister Kamp

Woensdag 16 juli 2014

De Nederlandse pensioenbeheerder APG, die beleggingen beheert van 4,5 miljoen Nederlanders, stapt voor zeker € 250 miljoen in waterkrachtcentrales. Die zijn volgens APG een goed alternatief voor investeringen in grootschalige windkracht op zee, waaraan te grote financiële risico’s verbonden zouden zijn.

Waterkracht is een van de efficiëntste en milieuvriendelijkste energiebronnen, stelt APG. Voor het opwekken van energie hoeft relatief weinig energie te worden geïnvesteerd. Nog belangrijker is dat waterkracht geen subsidie nodig heeft om stroom voor marktprijzen te leveren. Het is daardoor op lange termijn een betrouwbaardere investering dan zonne-energie of grootschalige windenergie op zee, zegt APG woordvoerder Harmen Geers.

Voor de investering in waterkracht gaat APG een overeenkomst aan met de Duitse investeerder Aquila Capital, beheerder van vooral duurzame beleggingen. Aquila brengt ook € 250 miljoen in.
APG en Aquila nemen met het bedrag van € 500 miljoen diverse Scandinavische waterkrachtcentrales over en financieren nieuwe waterkrachtprojecten in Turkije.

Een woordvoerder van APG stelt dat waterkracht een van de efficiëntste en milieuvriendelijke energiebronnen is. Voor het opwekken van energie dmv. waterkracht hoeft betrekkelijk weinig energie te worden geïnvesteerd.

Nog belangrijker, zegt de woordvoerder van APG, is het feit dat waterkracht geen subsidie nodig heeft om stroom voor marktprijzen te leveren. Het is daardoor op lange termijn een betrouwbaardere investering dan zonne-energie of grootschalige windenergie op zee.
(HT André van den Berg)