Aantal edelherten op de Veluwe mag flink groeien

Donderdag 1 mei 2014

De provincie Gelderland wil het aantal edelherten op de Veluwe met gemiddeld 40 procent per gebied laten groeien onder het motto, beter meer wild dan windmolens.

Alleen in nationaal Park De Hoge Veluwe en in het Kroondomein bij Apeldoorn mag de soort zich niet uitbreiden.

Dat staat in het Faunabeheerplan 2015 – 2020, dat sinds deze week ter inzage ligt. In het plan is geregeld hoeveel zwijnen, herten, reeën en andere grote wildsoorten jaarlijks bejaagd moeten worden.

Te veel wild veroorzaakt veel landbouwschade en onveiligheid door het grote aantal aanrijdingen. Maar omdat natuurgebieden de laatste jaren beter met elkaar verbonden zijn, krijgt het wild meer ruimte en kunnen er grotere aantallen rondlopen.

Tot dit jaar mochten er maximaal 1580 edelherten vrij op de Veluwe rondlopen. Dat aantal stijgt naar 2229. Ook zijn verschillende afschotvrije zones aangewezen, waar helemaal niet gejaagd mag worden. Omdat de Veluwe veel voedsel biedt en er vrijwel geen natuurlijke vijanden zijn, zou het aantal herten en reeën met duizenden kunnen groeien, maar dat is zeer ongewenst.

Moeflons en muntjaks

Op sommige plekken rond de Veluwe lopen ook wilde moeflons en muntjaks (een kleine hertensoort). Beide diersoorten zijn door toedoen van mensen in de vrije natuur terechtgekomen. Verdere groei van het aantal moeflons is volgens de provincie ongewenst. Alleen de kudde die op De Hoge Veluwe loopt blijft ongemoeid.

De muntjak moet bestreden worden, aangezien deze soort het ree verdringt. Overigens lijkt de muntjak het op de Veluwe ook niet heel goed te doen.

Blij

Natuurmonumenten, die veel Veluwse gebieden beheert, is blij met de voorgestelde toename van het aantal wilde dieren. ”Al vinden we het jammer dat er toch weer aantallen worden genoemd. Wij vinden dat de natuur zelf kan bepalen hoeveel wild er in een gebied kan leven”, aldus een woordvoerster.

Natuurmonumenten gaat zelf in het Deelerwoud en een deel van de Veluwezoom voor lange tijd experimenteren met het stoppen met jagen. De vereniging zou ook graag zien dat groot wild vrij kan rondlopen in andere delen van het land, zoals in Drenthe.