Donderdag 5 december

Klimaatsceptici krijgen 100.000 euro van staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) voor het schrijven en onderhouden van een kritische website over klimaatverandering.

Een voorstel hiertoe van de VVD wordt ondersteund door de PvdA-bewindsvrouw en kan op een Kamermeerderheid rekenen.

Het geld zal naar de website climatedialogue.org gaan. Wetenschappers discussiëren daarop over onderwerpen zoals het smelten van de ijskappen en de opwarming van de aarde. De Engelstalige blog biedt een podium aan wetenschappers die sceptisch zijn over de menselijke invloed op het klimaat. Het moet tegenwicht geven aan wetenschappers, overheden en instituten die daar wel van overtuigd zijn.

Mansveld geeft aan het project eenmalig te willen steunen. Ze zal er 100.000 euro voor vrijmaken. Daarna moeten de makers zelf hun broek kunnen ophouden, vindt zij.

Vanmiddag vanaf 14:00 uur stemt de Tweede Kamer over het amendement van Dijkstra maar volgens verwachting van insiders wordt het voorstel aangenomen.

Update 15:05 uur

De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met het amendement van Remco Dijkstra om de website Climatedialogue.org ook in 2014 te financieren. De subsidie aan de website was aanvankelijk niet in de begroting voor 2014 opgenomen.

Eén van de initiatiefnemers van climatedialogue.org, Marcel Crok, heeft met succes bij de relevante kamerleden van VVD en PvdA gepleit voor het belang van een constructieve klimaatdialoog en dus het voortzetten van Climatedialogue.org
Gisteren schreef mevrouw Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer dat ze het amendement ‘omarmt’, wat in deze kringen niets minder dan steun betekent.

Zie ook de website van Marcel: Climate Dialogue maakt “doorstart”

Over Marcel Crok

Marcel heeft drie jaar geleden naam gemaakt met het schrijven van zijn boek De staat van het Klimaat, dat in november 2010 verschenen is en nog steeds een bestseller in klimaatland is.

Sinds de film van Al Gore en het IPCC klimaatrapport uit 2007 zit de schrik er wereldwijd in. De mens veroorzaakt dramatische opwarming van de aarde en de funeste gevolgen daarvan moeten wij dringend tegengaan. Wie twijfelt aan deze onwelgevallige waarheid wordt buiten spel gezet als opwarmingsontkenner.
Gelekte e-mails wierpen nadien echter een bedenkelijk licht op de wetenschappelijke integriteit van klimaatonderzoekers en in het laatste IPCC-rapport werden opmerkelijke fouten ontdekt.

De klimaatconsensus kalft inmiddels sneller af dan de Groenlandse gletsjers. Wat hiervan te denken? Staan de fundamenten van het klimaatbolwerk nog overeind? Kunnen wij het IPCC wel vertrouwen? Hoe urgent is de opwarming en waarom komen maatregelen maar niet van de grond?

Kritisch en deskundig analyseert Marcel Crok het belangrijkste wetenschappelijke en politieke debat van onze tijd.

Wie het boek goed leest ziet een intelligente en minutieuze analyse van de klimaattheorieën waarin werkelijk iedere zwakke plek ragfijn en onderbouwd wordt blootgelegd. Een hartenkreet van een betrokken wetenschapsjournalist die zich zorgen maakt over wat politieke belangen met de wetenschap doen. Helder verwoord en indringend gebracht.

Een interview met Marcel Crok is hier te lezen. U wordt naar een externe pagina doorgestuurd

Marcel analyseert op dit moment het jongste AR-5 rapport van het IPCC, in samenwerking met de Engelsman Nic Lewis. Zodra deze analyse, die op dezelfde minutieuze wijze als zijn ontledingen in zijn boek geschreven zijn, klaar zijn, zal de Groene Rekenkamer dit rapport uitgeven.

Lezingen

Op verzoek van de Groene Rekenkamer houdt Marcel lezingen in het land. Er zijn al diverse lezingen geboekt waarbij zelfs belangstelling uit België is getoond.
Een lezing door Marcel over het klimaat staat garant voor een hele avond luisterplezier door onbetwist de nr. 1 klimaatkenner van Nederland.

Heeft u belangstelling voor een lezing door Marcel, neem dan contact op met de Groene Rekenkamer via het contactformulier .

Er bestaat de mogelijkheid ter plaatse zijn boek De staat van het Klimaat aan te schaffen.