Onder auspiciën van de Groene Rekenkamer hebben twee studenten van de VU A’dam, faculteit Economie, de afgelopen drie maanden een studie verricht naar de invloed die een belastingverhoging in Frankrijk op producten waar palmolie in zit verwerkt, heeft op het milieu en de Nederlandse economie.

Op woensdagavond 3 juli gaven beide studenten in ons kantoor een presentatie van hun studie voor bestuursleden en een groep enthousiaste donateurs die uit alle windstreken naar Apeldoorn waren gekomen.

PalmolieIn het rapport komen drie aspecten aan de orde aangaande de voorgestelde belasting op tropische oliën: Palmolie, Palmpittenolie en kokosolie. Deze belasting is eind 2012 voorgesteld in Frankrijk onder de noemer ‘’Nutella tax’’. Dit rapport zal antwoord geven op de volgende vragen:

1) Waarom wil de Franse overheid deze belasting heffen?
2) Hoe zal de Nutella tax invloed hebben op de Nederlandse economie?
3) Zijn alternatieven slechter voor het milieu?

Relevante vragen wanneer er gekeken wordt naar de expansie van de palm olie industrie de afgelopen jaren. Om een antwoord te kunnen geven op deze vragen zijn er verschillende methoden gebruikt: Een Input – output analyse, interviews met belanghebbenden en een life cycle analyse.

De bevindingen van dit onderzoek zijn dat de Nederlandse economie zowel negatief dan wel positief beïnvloed kan worden.
De grond waarop dit voorstel is gedaan is hoogstwaarschijnlijk niet de echte reden achter het voorstel en dat een overstap naar substitutieopties een grotere impact op het milieu zal hebben dan de productie van palmolie zelf.

 

Toehoorders

Aandachtig luisterende aanwezigen

Studenten geven presentatie

Studenten geven presentatie

Update van 14 november 2013

Internationaal is er ook aandacht besteed aan dit onderzoek. Zo kwamen we gisteren, 6 maanden na publicatie van het rapport een Tweet tegen van de CEO van de in Maleisië gevestigde Palm Oil Council.

Lees de Tweet hier