‘Greenouts’ RES Fryslan voorbode blackouts
De voorliggende Quickscan toetst gestelde energiedoelen uit de Regionale Energie Strategie (RES), die het Rijk (Ministerie van EZK) voor 2030 oplegt aan 30 regio’s, waaronder Friesland.
Volgens doorrekening met het gebruikte Energy Transition Model (ETM) verdubbelt de RES de energierekening van Friese huishoudens naar 6000 euro per jaar. Kosten van het Friese energiesysteem stijgen 79% naar 1,8 miljard euro per jaar. Met name ‘van gas los’, de inzet van warmtenetten en geothermie verhoogt de kosten per huishouden aanzienlijk.
De kern van de RES Friesland is dat zij de onbalans tussen vraag en aanbod op het elektrisch net vergroot naar 230% van de vraag, door over te stappen van marktvraag-gestuurde conventionele opwekking, naar aanbod-afhankelijk vermogen, fluctuerend met het weer en de seizoenen.
Greenout en wegwerpstroom
Volgens deze Quickscan is het gevraagde gemiddelde 411 MW netvermogen van het Fries Energiesysteem in 2030, terwijl middels de RES nog 425 MW piekvermogen aan windmolens wordt bijgeplaatst (nu 197 MW) en 522 MW piekvermogen zon. (nu 259 MW) Zo verhoogt de RES het risico op blackouts (uitvallen stroomvoorziening) aanzienlijk.
Om blackouts te voorkomen moeten producenten van netbeheerders nu al tegen betaling windstroom ‘dumpen’, vermogen afschakelen bij overschot. Zo krijg je het fenomeen ‘wegwerpstroom’: tegen subsidie dumpen van productie. En plots veel ‘gas geven’, vermogen bijschakelen met gascentrales als wind/zon-aanbod wegvalt. De plotse noodzaak tot zulke rantsoenering tegen net-onbalans heet in vakkringen ‘brownout’, de voorloper van ‘blackout.’
De Groene Rekenkamer introduceert daarom de term ‘Greenout’, als groene versie van ‘brownout’. Door energievoorziening natuurproduct te maken, afhankelijk van weer en seizoen, noodzaakt de RES continue ingrepen tegen onbalans met groot risico op blackouts. In Friesland dreigen door bijplaatsing van overcapaciteit 39 van de 70 schakelstations voor 2030 overbelast te raken door continue Greenouts.
Hallo Cyril,
Ik hou me door de “Groene Rekenkamer ” goed op de hoogte , van de ontwikkelingen in ons mooie landje, Is het niet mogelijk om deze dingen aan de orde te stellen op de Nationale televisie, of zijn die allemaal te LINKS? We kunnen met deze wetenschap de politiek toch flink om de oren slaan !!
Ik vind het werk van jullie geweldig maar we moeten de jeugd meer bespelen via de digitale media,
Iedereen loopt achter de meute aan ,en heel het Milieu probleem wordt zo nooit opgelost, en er moet wel verstandig met het milieu worden omgesprongen , zonder dat de boeren overal de schuld van krijgen.
Ga door en ik blijf jullie volgen.
Gr Hans Lange. Sint Anthonis
Medelezers, Wat voor zin heeft het allemaal, wanneer de hoog-onderontwikkelde-alpha-beta-fobebeleidsMakers als de dommelende voerman op het ingeslagen dood loende energie snelweg blijven doorsukkelen in de zalige non-wetenschap, dat zij het goddelijke gwelijk aan hun zijde hebben?????? en er geen enkele aanwijzing is, dat hun nIQW-kwaliteit in de toekomst angstwekkende omvang zal bereiken????
Onze BM-ers zijn te vergelijken met tonkerrits, dat zin hersenloze insecten, die overal tegen aanbotsen, maar daar geen letsel aan overhouden, wat deze insecten hebben geen hersens. de goede niet te na gesproken. maar het is een enkeling!Het is duidelijk: wij stevenen op een enorme clash af, en wie mag de schade betalen, die wij als samewnleving hebben opgelopen: wij mohddode kiezers: Op rozen zitten: wat zou dat toch zijn?????
Met energieloze groeten, IrO.P.Wolters
Cyril,
Helemaal eens met Hans Lange. De Regionale Energie Sabotage-projecten dienen (in dertigvoud) aan de kaak gesteld te worden op nationale media. Mooi doorwrocht werk deze analyse van onze Fryslan-regio, dat spijkerhard laat zien hoe we de eindstreep niet gaan halen. Onlangs in mijn woonplaats in de gemeenteraad het gebruik van kernenergie ter discussie gesteld. GroenLinks ziet er niets in maar gaat wel door met het verkondigen van de mythe van weersafhankelijke ‘oplossingen’.